SIMON GÁBOR

Full text search

SIMON GÁBOR
SIMON GÁBOR (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Amint azt bizonyára mindannyian jól tudjuk, hiszen ebben az évben már sok szó esett róla, a 2003-as esztendőt az Európai Unió Bizottsága a fogyatékkal élő személyek európai évének nyilvánította. A kezdeményezés célja, hogy e társadalmi réteg számára Európa-szerte előremozdítsa esélyeik és helyzetük javítását. És hogy ez a program mennyi embert érint, a számok jól érzékeltetik. Az uniós tagállamokban csaknem 38 millióan, a lakosság 10 százaléka, hazánkban pedig közülünk több mint félmillió embertársunk él együtt valamilyen fogyatékossággal.
Egy társadalom fejlettségét jól mutatja, hogy milyen esélyeket biztosít a bármely okból hátrányosabb helyzetben élő állampolgárai számára. Meggyőződésem, hogy csak olyan társadalomban élhetünk lelkiismeretünkkel összhangban, amelyben a fogyatékkal élők azonos eséllyel vehetnek részt mindennapi életünkben. A kormányzat felelőssége pedig, hogy megteremtse azokat a lehetőségeket, amelyek révén a sérült emberek is teljes értékű életet éljenek, ugyanolyan esélyük legyen dolgozni, tanulni, mint bárki másnak.
A Medgyessy-kormány ez irányú elkötelezettségét jól bizonyítja, hogy az év közepén a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, köztük a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének javítása érdekében tárca nélküli miniszteri poszt jött létre. A kényszerű hátrányokkal együtt élők esélyegyenlőségének megteremtéséhez több ágazati program mellett az informatikai tárca a maga sajátos eszközeivel eddig is hozzájárult. Azonban e téren még bőven akad tennivaló. Gondoljunk csak arra, hogy például az internet mennyi lehetőséget rejt magában, a tanuláshoz, az álláskereséshez, a kapcsolatépítéshez, és általában a boldoguláshoz milyen jelentős segítséget nyújt.
Kérdezem tehát miniszter urat: támogatási rendszerük tartalmaz-e olyan lehetőségeket, amelyek kifejezetten e réteg informatikai műveltségét kívánják javítani, illetve információelérési lehetőségét bővíteni? Ugyancsak e területet érinti az a kérdésem is, hogy a minisztérium tervez-e kiírni olyan pályázatot, amely a piaci körülmények között rentábilisan létre nem hozható szoftverek fejlesztéséhez adna támogatást.
Várom miniszter úr megtisztelő válaszát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi