DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! A közoktatásról szóló törvény titoktartásra vonatkozó előírásait bírálók több szabályozási szempontot is figyelmen kívül hagynak. Ezek egyike az adatvédelmi törvényből eredő kötelezettség.
A személyes adatok védelméhez való jog nem függ az életkortól. Mindenki maga rendelkezik a személyes adataival, az adatait felvenni és felhasználni csakis az ő beleegyezésével szabad.
(14.00)
A közoktatásról szóló törvény a módosítás előtt nem nyújtott megbízható védelmet a tanulók személyes adatainak. Ezt most pótolni kellett. Ugyanakkor a bírálók megfeledkeztek különbséget tenni a tanulói jogviszonyhoz kötődő és a tanulói jogviszonyhoz nem kötődő információk között.
A tanulói jogviszonyhoz kötődő adatokat az iskolák nemcsak kezelhetik és nyilvántarthatják, de kötelesek is róluk a szülőket folyamatosan tájékoztatni. Idetartoznak a magatartással és a szorgalommal kapcsolatos teljesítmények sokféle napi adatai is.
Ugyanakkor más megítélés alá esnek az iskola által nem kezelhető adatok. Ilyennek minősülnek a tanulókkal, illetve a családjukkal kapcsolatos információk, a vagyoni helyzetről, az egészségi állapotról, az életvitelről, a társas kapcsolatokról, az iskolán kívüli magatartásról, a szórakozási szokásokról és még sok minden másról. Ezek személyes adatok, amelyek befolyásolják az iskola munkáját, de az adatvédelmi törvény előírásaiból eredendően az iskolák számára nem kezelhetőek. Ha ezekről a pedagógus a hivatása gyakorlása során szerez tudomást, titokként kell azokat kezelnie, a szülőkhöz továbbítás kérdésében nincs mérlegelési joga. Itt ilyen értelemben ütköznek egymással, konfliktusban állnak az adatvédelmi törvény értékei a szülő nevelési jogával való értékekkel. Valóban megfontolandó az a kérés, hogy a pedagógus egy ilyen környezetben gyakorolhasson-e mérlegelési jogot, legyen-e mérlegelési joga, de kizárólag a tanuló érdekében.
A tanulónak jogában áll ugyanakkor segítséget kérni a szülőkön kívül bárkitől, akitől segítséget remél, hiszen adatával, adott esetben problémáival, amelyekről az adatai szólnak, maga rendelkezik, és így fordulhat a pedagógushoz is. A pedagógus az iskola által nem kezelhető adatokat azonban csak a tanuló egyetértésével továbbíthatja.
A fentiek alapján azt tekinthetjük titoktartási kötelezettségszegésnek, ha a pedagógus a hivatása gyakorlása során szerzett, iskola által nem kezelhető adatot, információt a tanuló felhatalmazása nélkül kezel, nyilvántart vagy továbbít harmadik személyhez. A titoktartás ugyanakkor nem ismeretlen intézmény bizonyos más hivatások esetében sem. A katolikus egyház egyházi törvénykönyve szerint a gyónási titok sérthetetlen, ezért tilos a gyóntatónak a gyónót szóval vagy bármilyen más módon, bármi okból akár csak részben is elárulnia. Ilyen értelemben ez egy sokkal abszolútabb titoktartási kötelezettség, mint a pedagógusé, mégsem eredményezi véleményem szerint a családokban a szülő és a gyermek közti viszony megromlását.
Várható, hogy a személyes adatok védelmének érvényre juttatásán kívül a törvény módosításának kedvező pedagógiai hatásai is lesznek. Azt reméljük, hogy a személyes adatok védelme hozzájárul ahhoz, hogy a pedagógusok és a tanulók kapcsolatában erősödik a bizalom, hiszen Magyarországon sajnos sok gyermek él olyan családban, ahol ez a bizalom a szülő és a gyermek között nem teremthető meg, s ezeknek a gyermekeknek a védelme, az érdekeik védelme a mi feladatunk is.
A továbbiakban egyébként nyitott vagyok arra, hogy bármilyen olyan módosítás, amely ezt a célt, tehát a gyermek helyzetének a biztonságossá tételét, a bizalom erősítését a pedagógussal javítsa... - ennek érdekében közösen gondolkodunk.
Köszönöm kérdését, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi