TATAI-TÓTH ANDRÁS

Full text search

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! A közoktatásról szóló törvény módosításának egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért eleme a pedagógusokat és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottakat terhelő titoktartási kötelezettség jogszabályi megjelenése volt.
A módosítás a tanuló-pedagógus-szülő kapcsolatban kialakult gyakorlatot mint a pedagógiai tevékenység eredményességének egyik természetes feltételét megőrzi, ugyanakkor megfelelő kiegészítésekkel pontosítja is azt. A gyakorlat jogszabályi megerősítése és a személyes adatok védelmét biztosítani hivatott előírások érvényesülése segíthet abban, hogy az iskolák a különböző okból nehéz helyzetbe került tanulók számára az eddigieknél megbízhatóbb környezetté váljanak.
A törvénymódosítás nem szűkíti a szülők tájékozottságát, gyermekük neveléséhez való joguk gyakorlásának esélyeit. A titoktartási kötelezettség nem terjed ki a nevelőtestületi értekezletre, a nevelőtestület tagjainak egymás közti, a gyermekek, tanulók érdekében végzett megbeszéléseire.
Az ellenzék az alkotmányos aggályait is megfogalmazta; többek között Pokorni Zoltán is, aki az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: arra kéri a testületet, hogy a közoktatási törvény tanári titoktartásra vonatkozó szakaszát semmisítse meg. Véleménye szerint ugyanis ez sérti a szülőknek az alkotmányban foglalt, neveléshez való jogát, és az alaptörvényből fakadó jogbiztonságot is. Szerinte az lenne elfogadható, ha a pedagógus bölcsességére, tapasztalatára bízná a törvény a titoktartás mérlegelését.
Kérdezem a miniszter úrtól, helyes lenne-e a pedagógusra bízni a mérlegelést. Másodszor: jogában áll-e e gyermeknek segítséget kérni a szülőkön kívül mástól is? Harmadszor: mi számít a titoktartási kötelezettség megszegésének? A negyedik: milyen pedagógiai eredményesség várható ettől a törvénymódosítástól a tanuló-pedagógus-szülő kapcsolatban?
Várom a válaszát a miniszter úrnak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi