NÉMETH ERIKA

Full text search

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A női esélyegyenlőség kérdése nemcsak a nők ügye, hanem az egész társadalomé. Az Európai Unió fokozatosan jutott el odáig, hogy a nők és férfiak esélyegyenlősége ma már az egyik legfontosabb célkitűzésként szerepel. Európa egyik legalapvetőbb kulturális azonosítója lesz a nők joga, egyenrangúsága, esélyegyenlősége. A most csatlakozó országok más-más történelmi háttérrel és nyilvánvalóan más-más értékekkel gazdagítják majd az Uniót. Ez a nőpolitika szempontjából is új kihívásokat jelent, és új megközelítést is eredményezhet.
Ennek kapcsán érdemes ráirányítani a figyelmet a nők közéleti szerepvállalásának kérdésére. Már csak azért is, mert 2004-ben Európa parlamenti választásokat tartanak az uniós országokban, és az olasz elnökség javaslatára az európai esélyegyenlőségi miniszterek, úgy tudom, egyetértettek abban, hogy a jelöltek legalább 30 százaléka nő kell legyen. Sőt, az európai szervezetek még ennél is nagyobb léptékkel haladnak előre, hiszen tudomásom szerint az Európa Tanács ajánlása már 50 százalékos női részvételt tartana kívánatosnak.
A magam részéről csak üdvözölni tudom az olasz elnökség javaslatát, és kérem az Európa parlamenti választásokra Magyarországon listát állító pártokat, hogy magukra nézve is érvényesnek ismerjék el ezt az ajánlást. Nekem ugyanis szent meggyőződésem, hogy a nők legalább ilyen arányú jelölése nem túlzás Magyarország esetében sem. Nemcsak azért, mert a magyar lakosság 52 százaléka nő, hanem azért is, mert mindannyian tudjuk, hogy nem 30 százaléknyi - tehát nem ennyi -, hanem ennél jóval több felkészült, közéleti szereplésre alkalmas, az ország érdekeit maximálisan képviselni tudó nőtársunk van.
Ezért kérdezem a tisztelt miniszter asszonyt, hogy milyen programokkal kívánja elérni az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal, hogy növekedjék a nők száma a közéletben. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi