KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A 7. számú módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni. A módosító javaslatom értelmében a határozati javaslat 1. pontja egészül ki. Ez a pont arról szól, hogy az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a gyermekek tejfogyasztásának támogatását biztosító intézkedéseket az alábbi szempontok figyelembevételével tegye meg. Idézek az 1. pontból: “A program az egész országra terjedjen ki. Az iskolában fogyasztott tej alanyi jogon illesse meg a gyermekeket. Az érintettek körét úgy kell meghatározni, hogy az kiterjedjen az állami, önkormányzati és egyházi fenntartású alapfokú oktatási intézményekben tanuló gyermekekre.” A felsorolást nem folytatom, hanem a kiegészítési javaslatomat ismertetem, ami az eddig elmondottakkal összhangban van, és szerintem idekívánkozik.
A program az adott tanévben minden iskoláskorú gyermekre, a nyári hónapokban pedig a napközibe járó iskolásokra terjedjen ki. A cél világos: ne csak az adott tanévben, vagyis szeptembertől júniusig kapjanak tejet a diákok, hanem a nyári hónapokban napközibe járókra is terjedjen ki a program.
Azt általános vita során Farkas Imre képviselő úr azt vetette a szememre, idézem: “Kicsit reálisabb értékelésre számítottam, mert az előző négy évben is itt voltunk az Országgyűlésben, és több alkalommal volt szó az iskolatej-akcióról. Ön elmondta, hogy konstruktív ellenzékként viselkednek, viszont nem viselkednek konstruktív kormányként, amikor 1999 tavaszán Jauernik képviselőtársammal benyújtottunk egy országgyűlési határozati javaslatot az iskolatej-akció kiterjesztéséről.” Ezt azért mondtam, mert szerinte a polgári kormány protekcionista módon meghatározott megyékre terjesztette ki az iskolatej-akciót, és azt nem értette, miért éppen az adott megyében kezdtük azt meg.
Máig sem értem, hogy az MSZP képviselője - szemben az ország leghátrányosabb megyéinek támogatása - miért protekcionista. Ugyanakkor a csak pár megyére kiterjesztett akcióra a polgári kormány 1 milliárd 500 millió forintot biztosított. Csak megjegyzem, a most tárgyalt költségvetésben mindössze 800 milliót, azaz egy “tocsikot” terveztek be az egész országra kiterjedő iskolatej-akcióra. Gondolom, a határozathozatal elfogadása során ezt egy reálisabb összegre fogják korrigálni.
Azért is tartottam szükségesnek a képviselőtársam által mondottakat idézni, mert akkor most önökön a sor, mutassák meg, hogyan kell konstruktív kormányként viselkedni.
Bevallom, a bizottságok elutasító határozatai után kicsit pesszimista vagyok. Az is elképzelhető, hogy a módosító javaslatomat a bizottsági üléseken a kormánypárti képviselők azért nem támogatták, mert az 1. pontnak azt a részét nem módosítottam, hogy - idézem - ”a programot első ízben 2003. szeptember 1-jétől a 6-14 éves korosztály részére kell biztosítani”. Hogy ez visszamenőleg hogyan fog sikerülni, azt nem tudhatom.
A módosító javaslatom lényege tehát abban áll, hogy az iskolatejprogram az adott tanévben minden iskolás gyermekre, a nyári hónapokban pedig a napközibe járó iskolásokra terjedjen ki, és ezáltal legalább a legrászorultabbak kapjanak iskolatejet. Ehhez kérem képviselőtársaim támogatását.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi