DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A filmkészítés olykor művészet, de lehet olykor jó értelemben vett iparosmunka, és persze lehet kontárkodás is. De minden más hasonló alkotói tevékenységtől eltérően, ahol persze ez a három kategória ugyanúgy előfordul, már maga az alkotás is a filmnél komoly gazdasági, ipari hátteret igényel. A film különlegessége, a filmművészet különlegessége és a mozgóképről szóló törvény szükségessége épp e kettősségből ered.
Filmügyben valamilyen jogi szabályozás igénye - nyilván részben ezért - már közel száz éve felvetődött Magyarországon is. Prohászka Ottokár katolikus püspök már 1914-ben kezdeményezte, hogy a bemutatandó filmeket, mivel azok a fiatalok züllésében mind nagyobb szerepet játszanak, hatóságilag rostálni kell. Egy 1925-ben kiadott kormányrendeletnek már több köze volt a ma tárgyalt törvénytervezet elképzeléséhez. Mivel a '20-as évek elején a mozik 95 százalékban külföldi filmeket játszottak, a hazai alkotások érdekében a filmimportáló cégektől pótadót kívántak beszedni, és az ebből származó bevételt az ekkor létrehozott filmipari alapra bízva a magyar filmgyártás fejlesztésére tervezték fordítani.
Az első és mindeddig utolsó filmtörvény 1935-ben született, és ennek is elsődleges célja a magyar film támogatása volt, előírva a mozitulajdonosoknak, hogy műsoruk növekvő hányadát, hamarosan 20 százalékát magyar filmekkel kell kitölteni. Ennek nyomán a kezdeti évi 10-ről 1938-ra évi 32-re, később még tovább nőtt az elkészült magyar filmek száma. A színvonal persze vegyes volt, de abban, hogy a magyar film a hétköznapi kultúra, a gyártás pedig a magyar gazdaság fontos részévé vált, döntő szerepe volt e mennyiségi változásnak. A helyzet, a lehetőségek és az eszközök az elmúlt hetven évben alaposan megváltoztak, de a most tárgyalt javaslat alapgondolata is az, hogy a magyar mozgókép támogatásra és oltalomra szorul.
A magyar film a művészetek közül - néhány kivételes esettől eltekintve - a zene mellett talán egyedüliként törte át a nyelvi elszigeteltség falát, és adott hírt az ország szellemi állapotáról, sőt az '50-es évek vége óta a magyar nemzeti kultúra nagyköveteként sorra aratta sikereit a nemzetközi porondon. Miközben a hatalom képviselői kivágattak, olykor újraforgattattak filmrészleteket, máskor filmeket évekre, olykor évtizedre dobozba zártak, cinkos összekacsintással hozzá is járultak ahhoz, hogy a film valóságfeltárásban, a hatalom természetrajzának megrajzolásában, politikai tabudöntögetésben messzebbre merészkedhetett, és messzebbre is jutott művészettársainál és jó néhány társadalomtudománynál is.
Az egyetemes magyar kultúrát gazdagító remekművek sorra születtek az '50-es, '60-as, '70-es években. Tegyük hozzá: a kiemelkedő magyar filmek keletkezése idején is szakadék tátongott a széles közönség ízlése és a bemutatott alkotások többségének világa között. A magyar film nézhetetlensége a Patyolat mellett a kabarék biztos patronja volt, és film is készült egy, azóta más tevékenysége révén ismertebbé vált forgatókönyvíró művéből, “Miért rosszak a magyar filmek?” címmel.
A rendszerváltás mindenesetre a mozgókép világában is merőben új helyzetet teremtett. Sajátos módon nem nyitott új lehetőségeket a magyar film előtt. A képi kultúra világméretű inváziója közepette a magyar mozgókép visszaszorulóban van a hazai fogyasztók, a közönség szellemi köztudatában, a mozikban, a képernyőn is. A rendszerváltással megszűnt a cenzúra, de ezzel egy időben amerikai sikerfilmek árasztották el a magyar mozikat, a világpremierrel egy időben, miközben a kizárólag állami költségvetési finanszírozáshoz szokott magyar film alig tudott lábon maradni a piacgazdasági rendben. Az elmúlt bő évtized tehát szabadságot és fokozatos gazdasági ellehetetlenülést hozott a filmes szakmának.
A filmkészítésnél csak a -forgalmazás helyzete romlott jobban. Igaz ez akkor is, ha az artmozihálózatnak köszönhetően Párizson kívül talán Budapesten lehet a legigényesebb filmprogramhoz jutni ma Európában. Magyar, úgynevezett nagyjátékfilmek így, ezen az úton még eljutnak a nézőkhöz, pontosabban a mozikba, de a rövid-, illetve dokumentumfilmekhez, a magyar film kiemelkedő színvonalú területének termékeihez már, ha akarnak is, alig jutnak hozzá a nézők vagy a lehetséges nézők.
(11.10)
A gondok legnyilvánvalóbb oka, hogy a mozgókép megszűnt az állami tudatformáló ipar részeként működni, így lényegében megszűnt a költségektől szinte független állami filmgyártás és moziüzemi hálózat is.
A problémák másik oka, hogy az elmúlt szűk másfél évtizedben a mozik látogatottsága általában, tehát nem csak a magyar filmeket illetően zuhant vissza. Ebben az említett tényezőn túl döntő szerepet játszott, hogy erre az időszakra esett a széles közönség számára elérhető videó, illetve az utóbbi időkben a DVD elterjedése, az ország lakosainak hozzávetőlegesen felét elérő kábeltévérendszerek kiépülése, a magyar nyelvű tévéműsorok választékának ugrásszerű növekedése. Valamennyire befolyásolta a szokásokat persze az is, hogy miközben az átlagkeresetek az 1990 utáni bő évtizedben nem egészen tízszeresére, addig a mozijegyek ára hozzávetőlegesen húszszorosára nőtt.
A problémák harmadik fő oka, hogy a magántőke nem, illetve csak óvatosan merészkedik e terepre, értve ezen a magyar filmek készítését és forgalmazását. A mozijegy bevételi szempontból viszonylag alacsony ára, a kicsiny közönségforgalom, a még a legnézettebb alkotások esetében is igen szerény esélyű nemzetközi filmforgalmazás miatt a filmiparba invesztálható tőke nem eredményezhet megközelítőleg sem akkora profitot, mint a legtöbb más gazdasági tevékenységben. Így a magyar filmgyártás ma erősen tőkehiányos, gyakorlatilag minimális magántőkével az állami és európai pályázati források működtetik. Ezzel közel egyenrangú gond, hogy a televíziók jobb esetben legfeljebb a médiatörvényi kötelezettség mértékében vállalnak szerepet, az Európai Unióban tapasztalható piacélénkítő tevékenységet nem folytatnak, sokszor késve fizetik ki a vállalt támogatást, a kevesek által nézett Duna Televíziót nem számítva az elmúlt években alig játszottak magyar filmeket, s a kereskedelminek nevezett tévék műsorukat nem is nagyon szándékoznak bővíteni általuk gyártott magyar alkotásokkal.
Mindenesetre tény, hogy Magyarországon 1990 óta - döntően a falusi, kisvárosi mozik bezárása miatt - harmadára zsugorodott a mozitermek száma, s kevesebb, mint felére a mozilátogatók száma. Így aztán, bár valamelyest nőtt ugyan a magyar filmet látogatók aránya az 1990-es 6 százalékról 8,5 százalékra, de ez a mozinézők számának visszazuhanása következtében azt jelenti, hogy 2002-ben közel harmadával, 6 millióval kevesebb jegyet vettek itthon magyar filmekre, mint tíz évvel korábban.
A magyar filmek gyászos nézettségi statisztikáját némileg takarja néhány kiemelkedőn népszerű vígjáték, illetve történelmi film sikere, de ezek közül a legnépszerűbbek is csak kivételesen jutnak be az évi legnézettebb tíz film közé. Magyar sikerfilm csak egyszer éri el itthon a félmillió feletti nézőszámot. '90 óta összesen három ilyen filmet mutattak be, s a filmek többségére kevesebb, mint tízezer, nemritkán azonban csak 1-2 ezer néző kíváncsi. Ugyanakkor a külföldi filmfesztiválokon meglehetősen gyakran éppen az itthon alig nézett magyar filmek kapnak díjakat, öregbítik a magyar kultúra hírnevét.
Függetlenül a kulturális problémáktól, a bonyolultabb dramaturgiájú vagy egyszerűen csak a nem szórakoztató szándékú alkotások befogadásával szembeni idegenkedéstől, e törvénytervezet abból indul ki, hogy a gazdasági és jogi feltételek módosításával lehet és kell tenni a magyar mozgóképért. Ameddig ugyanis nem teremtődik meg az a gazdasági környezet, amelyben a különböző intézkedések, adójogszabályok, filmes befektetési kedvezmények folytán érdemes filmfinanszírozásra vállalkozni, az audiovizuális ipar nem válhat a magyar gazdaság érdemi ágazatává, olyanná, mint amilyen a hasonló méretű és fejlettségű nyugat-európai országokban, s a növekvő állami támogatás ellenére sem várható a magyar filmművészet, a magyar filmipar igazi fellendülése.
A magyar film nemzeti kultúránkban játszott szerepe mellett a magyar mozgóképipar lehetőségei is indokolják, hogy jelentős közpénzekkel és kedvezményekkel segítsük és ösztönözzük e területet, mert a most tárgyalt javaslat egyik fontos eleme, hogy abból indul ki: a magyar mozgóképiparban meglévő szellemi és materiális vagyon, a szaktudás és a viszonylag kiépült infrastruktúra valódi vagyonként képes működni, idővel a megtermelt jövedelme jelentős részben visszaforgatható a mozgóképiparba.
Az állami támogatás, a születendő gazdasági jogszabályok, az iparág önfenntartó képességének biztosítását segítő intézkedések, kedvezmények rendszerbe foglalása, a megnövekedett források fogadásához és elköltésének európai mintára történő ellenőrzéséhez van szükség egy mozgóképtörvény megalkotására. Ismert, hogy ezúttal olyan javaslat fekszik előttünk, amelyet nem egyszerűen egyeztettek az érintett szakmák képviselőivel, hanem a tervezet döntő részben magának a mozgóképszakmának az előkészítő munkájára, javaslatára épül.
Ennek a törvény-előkészítő tevékenységnek szerves és igen lényeges eleme, hogy megfelelően sikerült kiegyensúlyozni a mozgóképszakmában jelen lévő különböző, egymással értelemszerűen szembenálló szempontokat, mint az alkotóművész kontra producer, a gyártó kontra forgalmazó, a művészfilm kontra közönségfilm, a jelenlegi intézményen belüli kontinuitáspártiak, illetve a radikális reformerek közötti érdekellentéteket. Mert a mozgókép ügyében érdekeltek és elkötelezettek felismerték az elmúlt bő évtized után, hogy bizonyos értelemben lét-nemlét határához érkeztünk, s a mostani pillanat, a mai kormánypártok és a kormányprogram álláspontja alkalmasak arra, hogy a szakmai konszenzus törvényhez vezessen, vagyis megteremtődjenek a magyar mozgókép hosszú távú működésének törvényes garanciái.
A cél az, hogy az állam vonuljon ki az osztogató szerepkörből, s tegye az eddigieknél egyértelműbbé a mozgóképszakma által irányított Magyar Mozgókép Közalapítvány domináns, illetve a további két közalapítvány, valamint az ORTT mellett működő, szintén szakmai testület pénzosztó szerepét. Ezúttal ugyanis a kormány - szemben az előzővel - nem kíván önmagának, illetve felkent képviselőinek beleszólást a művészeti kérdésekbe, így például egyetlen politikai államtitkár sem tart igényt arra, hogy pénzosztó hatalmával alkotótársként jelenjen meg egy stáblistán.
Amikor a magántőke bevonásának lehetőségeiről beszélünk, látni kell, hogy a hazainál jóval nagyobb összegekkel operáló és - nevezzük így - piacosodottabb körülmények között működő filmiparokban sem a hozamelvárásra építő befektetői attitűd dominál, hanem az adómegtakarítást előtérbe helyező. Ezzel a realitással számolva az állam indirekt szerepet vállal a javaslat szerint azzal, hogy a magyar film magánforrásokból történő támogatását adókedvezményekkel ösztönzi.
Kiemelkedő jelentőségű eleme a tervezetnek - szemben más, itt fölszólaló kollégáimmal, az előttem felszólalóval, én úgy vélem, hogy kiemelkedő jelentősége a tervezetnek -, hogy hatálya a filmgyártás mellett kiterjed igenis elég részletesen a -forgalmazásra, a -terjesztésre, valamint a filmjogok, az archiválás és a kópiavédelem rendelkezésére is. A törvény tehát nem filmművészetet vagy filmgyártást, hanem a filmipart támogatja, szabályozza.
Egyetértés mutatkozott abban, hogy a törvény hatályát nem pusztán a tevékenység oldaláról kell megközelíteni. A megoldást egy regisztrációs rendszer felállítása és folyamatos üzemeltetése biztosítja, amelybe egyfelől a produkciók, másfelől a produkciókban részt vevő gazdasági társulások, magánszemélyek kerülnek be. A közpénzek felhasználása szempontjából garanciát jelent, hogy csak regisztrált igénylő részére nyújtható támogatás, így a támogatást nyújtó minden esetben ellenőrizni képes a felhasználást.
A tervezet célja, hogy a közpénzekből eredő támogatás csak nyilvános, előre meghirdetett pályázati feltételek alapján legyen elosztható, megkülönböztetve a tervezetben részletesebben szabályozott normatív, illetve a szelektív támogatást. A közpénzek felhasználása indokolja, hogy ne alacsonyabb szintű jogszabályok, például egy miniszteri rendelet, hanem maga a törvény rögzítse a támogatásokra vonatkozó fő szabályokat.
(11.20)
Az európai jogharmonizációs követelmények annak biztosítását érték el, hogy a támogatások meghatározott része Magyarországon kívül más európai uniós tagállamokban legyen felhasználható. Mivel azonban a törvényalkotó hangsúlyozott célja a hazai filmszakma mint iparág támogatása, ezért kívánatos volt és rögzítésre került főszabályként, hogy a támogatások döntő részét itthon kell felhasználni, ami alól kivételes esetben felmentés adható.
A tervezet fontos eleme a mozgóképszakma állami intézményeinek a mai követelmények szerinti újraalkotása, így a mozgókép koordinációs tanács, a nemzeti filmiroda felállítása, a filmalkotások normatív támogatásához szükséges besorolási rendszer rögzítése, a törekvés a Magyar Mozgókép Közalapítvány működésében eddig meglevő zavarok kiküszöbölésére. Természetesen - és ezt azért érdemes zárásként megemlíteni - a mozgóképtörvény elfogadása esetén csak feltételeket tud biztosítani ahhoz, hogy a magyar mozgóképipar komoly tényezővé váljon, s termékei betölthessék azt a szerepet, amelyet a hagyományok és a mai követelmények e nagyhatású kommunikációs eszközzel szemben támasztanak.
A következő években - mint arról itt már többször esett szó - a mozgóképszakma jelentősen gyarapodó közpénzhez jut. A lehetőségekből azonban nem következik szükségszerűen, hogy ezután csak jó, és ugyanígy az sem, hogy a közönség számára az eddigieknél feltétlenül jobban fogyasztható filmek keletkeznek, bár a cél, a törvényjavaslat célja is nyilvánvalóan ez, hiszen e szempontok is beépülnek a támogatási rendszerbe. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi