HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Ön közmegegyezésről beszélt a minimálbér és egyebek ügyében. Csak megjegyzem, hogy a Közalkalmazotti Tanács mandátuma lejárt két napja. Tehát nincs legitim testület, amely e kérdésben állást tudna foglalni.
Ön azt mondja, hogy 6 százalékkal, 50 ezer forintról 53 ezer forintra emelik a minimálbért.
(12.10)
Csak emlékeztetném rá, hogy az előző ciklus idején négy év alatt 20 ezer forint környékéről 50 ezer forintra emeltük a minimálbér összegét. Igaz, hogy önök az előző esztendőben adómentessé tették a minimálbért, de ez egy álságos intézkedés volt, mert viszonylag kicsi előnyt jelentett ez a minimálbérből élők számára. Ha figyelembe vesszük, hogy a kormány a következő esztendőben 6 százalékos inflációval számol, de ellenzéki képviselők és szakértők sokasága állítja, hogy ennél magasabb lesz az infláció, akkor nem minimálbér-emelésről, legfeljebb a reálérték megőrzéséről lehet szó. De ez is álságos közelítése a problémakörnek, hiszen az adócsökkentés és a minimálbér 6 százalékos emelése sem fogja azokat a fogyasztási típusú adóemeléseket, amiket például az általános forgalmi adó emelése, vagy az új bevezetett adófajták, amelyek egyformán sújtják a legszegényebb rétegeket és a leggazdagabbakat is megpróbáltatásoknak teszik ki, nem fognak rajtuk segíteni... - ez a megoldás nem orvosolja ezt a helyzetet.
Az elbocsátások, a soha eddig nem látott méretű elbocsátások, amelyek a közalkalmazottakat és általában a magyar munkavállalók világát érintik, olyan jellegű és olyan mély problémák, amikre a tárca és az államtitkár úr semmiféle javaslatot, semmiféle olyan biztató megoldási elképzelést nem mondott (Az elnök jelzi az idő leteltét.), amit várhattunk volna, szemben ezzel a mostani hozzászólásával.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi