KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A frakciónk is fontosnak tartja, hogy a megállapodás az Érdekegyeztető Tanácsban megszületett, már csak azért is, mert általában is nehéz egy-egy ilyen megállapodást megkötni. Hadd emlékeztessem a most ellenzékben lévő képviselőtársainkat, hogy ez nekik se nagyon ment, pedig ők aztán nem különösebben foglalkoztak az érdekegyeztetés egész rendszerével.
Azért volt nehéz megállapodni, mert maga a helyzet nehéz, hiszen a gazdaságot szeretnénk versenyképesebbé tenni, ez azonban most önmérsékletet igényelt a munkavállalók részéről, de megjegyzem, a munkaadói, a vállalkozói szféra részéről is, hiszen ők viszont többet szerettek volna látni a versenyképesség erősítése érdekében. Ezért fontos, hogy a megállapodás ilyen nehéz körülmények között és ennyire ellentétes szempontok mellett is létre tudott jönni, és ezért értek egyet a miniszter úrral abban, hogy külön fontosnak tartotta kiemelni a parlament plénumán ezt az eredményt.
Mellesleg hadd jegyezzem csak meg, képviselőtársaim, hogy ha a minimálbér körül megint vita alakul ki, az, amit mondanak az ellenzéki képviselőtársaim, hogy ők emelték a minimálbért, máris egy helytelen szemléletet tükröz, mert azért kell a munkaadók és a munkavállalók megegyezésére bízni, mert természetes, hogy a munkavállaló többet szeretne, de az is természetes, hogy ez nem szakadhat el a gazdaság adta lehetőségektől. Mert amikor elszakad, és ez történt az önök idejében, akkor olyan károkat okozhat, hogy munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg, és ez is történt az elmúlt négy ciklusban a cipőiparban, a bőriparban és a textiliparban. Ehhez képest kell olyan megállapodásokat kötni, ami persze figyelembe veszi a munkavállalók igényeit, de figyel a gazdaság adta lehetőségekre is. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Ez történt most.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi