DR. NAGY GÁBOR TAMÁS

Full text search

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS
DR. NAGY GÁBOR TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánkban a nemzetközi szerződések szerepe a rendszerváltás után fölértékelődött, ma pedig, amikor európai uniós tagságunk hamarosan bekövetkezik, ez a szerep talán még fontosabbá válik.
Jelenleg a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról egy, az annak idején a Népköztársaság Elnöki Tanácsa által hozott jogszabály, a ’82. évi 27. törvényerejű rendelet, valamint az 1987-ben kihirdetett 12. számú törvényerejű rendelet, az 1969-es bécsi egyezmény rendelkezik. Megjegyzem, hogy e két jogszabály fogalomrendszere egymástól is eltérő, a szabályozás idejétmúlt, így tehát abszolút aktuális és kívánatos, hogy egy új törvényt hozzon létre az Országgyűlés, korszerű szabályozást alkotva ezen a területen.
A javaslat preambulumában olvasható a cél: egy egységes és korszerű szabályozás megalkotása. Ez a cél azonban az előterjesztett tervezetben nem valósul meg következetesen. A fogalommeghatározásoknál példának okáért a kihirdetés és a közzététel kivételével a törvényjavaslat átveszi a korábbi tvr. fogalmait, amely azonban a bécsi egyezmény meghatározásaihoz képest igen csekély előrelépés.
A javaslat az alaptörvényből eredően biztosítja a felhatalmazást a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és a külügyminiszternek. Egyáltalán nem szól azonban több olyan pragmatikus technikai megoldásról - például a tárgyalásra jogosultak meghatalmazásának az állam helyi diplomáciai képviselete általi tanúsításáról -, amelyek nemcsak széles körben elterjedtek, de a diplomáciai gyakorlat részét is képezik.
A szerződés megerősítése, jóváhagyása és elfogadása kategóriáknak a bécsi egyezmény közös meghatározást ad, a javaslat viszont egyáltalán nem határozza meg ezeket a fogalmakat.
A szerződés ideiglenes alkalmazásával kapcsolatban az 1969-es bécsi egyezmény nagyon röviden szabályoz. E mostani törvényjavaslat szerint a szerződést hatálybalépéséig ideiglenesen alkalmazni lehet, ha a kormány rendeletében az ideiglenes alkalmazást jóváhagyta. Ezzel a kormány hatáskörébe tartozó nemzetközi szerződések vonatkozásában tulajdonképpen nincs is gond. Ha azonban a megerősítés, az elfogadás vagy a nemzetközi szerződéshez való csatlakozás az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, a törvényjavaslat szerint akkor is a kormány kormányrendeletben dönt az ideiglenes alkalmazásról. A kihirdetést követően egy éven belül dönt az Országgyűlés - később - az ideiglenes alkalmazás fenntartásáról.
A Fidesz javaslata ettől némileg eltér: szerintünk az ideiglenes alkalmazásról a kormány helyett kizárólag az Országgyűlés lenne jogosult dönteni, és nemcsak egy év után, hanem azonnal, amikor az Országgyűlés a saját hatáskörébe tartozó kérdésekben nemzetközi szerződést hagy jóvá, akkor kellene kimondania az ideiglenes alkalmazást is.
Kiemelnék még néhány témát a törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyeknél szeretnénk pontosabbá tenni a szabályozást. Javasoljuk, hogy a nemzetközi szerződés meghatározása más állammal vagy a nemzetközi jog egyéb alanyával kötött írásbeli megállapodás helyett a nemzetközi jog szerződéskötési képességgel bíró egyéb alanyával egészüljön ki. A kiegészítés elméleti pontosság miatt szükséges: ki kell zárni ugyanis azokat a nemzetközi jogalanyokat, akiknek nincs nemzetközi szerződéskötési képességük. Ilyenek például az egyének, a népek, a kisebbségek vagy akár az emberiség.
A másik ilyen pont, amit érinteni szeretnék, a törvényjavaslat 3. §-a, amely a Külügyminisztériummal történő egyeztetési kötelezettséget ír elő minisztériumok, országos hatáskörű szervek, valamint helyi önkormányzatok számára nemzetközinek nem minősülő megállapodások kezdeményezése előtt.
A helyi önkormányzatok nemzetközi kapcsolatait a helyi és regionális közhatóságok határokon átnyúló együttműködésének európai keretegyezménye, az Európa Tanács egyezménye szabályozza, amely a fent említett nemzetközi kapcsolatok alakításának jogánál az önállóságot hangsúlyozza. Nem lenne célszerű tehát a központi ellenőrzést az országos hatáskörű szervek és a tárcák, valamint a helyi önkormányzatok tekintetében összemosni. Éppen ezért javasoljuk, hogy egyeztetési kötelezettség helyett a külügyminisztériumi állásfoglalás kérésének lehetőségét építsük be a törvénybe, amely a helyi önkormányzatok számára lehetőségként adódik, és nem kötelezettségként, egy kvázi jóváhagyást kérő eljárásként.
A törvényjavaslat olyan kérdésköröket is rendez, amelyeket az alkotmányreform érint a T/4486. számú törvényjavaslat ügyében - amit ma délután tárgyalt éppen a parlament -, és így számos olyan kérdésnek, amely ma még nyitva van, a pontos szöveges meghatározását majd később határozhatjuk meg, például a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatban is. Ilyen például az Országgyűlés és a köztársasági elnöki szerep szétválasztása a ratifikáció során. Ezeket a részleteket kizárólag az alkotmánymódosítás végleges szövege után lehet majd értelmezni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakciója nagyon kívánatosnak tart egy, az aktuális körülményekhez igazított, korszerű szabályozási rendet a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárások területén. Amennyiben majd a később benyújtandó módosító javaslatainkat, amelyek a javaslat jobbítására irányulnak, a kormánytöbbség, a kormányzó koalíció támogatja, úgy a törvényjavaslat elfogadását a magunk részéről támogatni fogjuk. Köszönöm tisztelt figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi