DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nem mindennap adatik meg a magyar parlamentben, hogy egy eseti bizottságot egy politikai közmegegyezés hoz létre; hogy a bizottság egyetértésben végzi a munkáját, és elfogad egy olyan országgyűlési határozatot és be tud nyújtani egy jelentést anélkül, hogy a munkáját botrányok kísérnék.
Ezért tehát mint az eseti bizottság elnöke, aki csaknem a jelentésig segítette a bizottság munkáját, és a bizottság munkájában aktívan is részt vett, szeretnék köszönetet mondani. Először szeretnék köszönetet mondani az állampolgároknak, akik gyakorlatilag kikényszerítették, hogy ezzel a minden ötödik embert foglalkoztató kérdéssel a Magyar Országgyűlés is foglalkozzon.
Szeretnék köszönetet mondani a parlamenti pártok képviselőinek, akik a bizottság létrejöttét segítették, olyan tagokat delegáltak a bizottságba, akik szakmai ismeretekkel rendelkeztek, akik elkötelezettek voltak az együttmunkálkodásban.
Szeretnék köszönetet mondani a bizottság által meghallgatott intézményeknek és szervezeteknek, a Belügyminisztérium, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium szakértőinek, akik mindvégig mint ebben a témában jártasak és az együttmunkálkodásban abszolút érdekeltek, részt vettek a bizottság teljes munkájában, és a javaslataikkal segítették az országgyűlési képviselőiket; az önkormányzati szövetségek és szervezetek delegáltjainak, a több mint húsz civil szervezetnek, amelyek rendszeresen figyelemmel kísérték az eseti bizottság munkáját, és amelyek levelekkel, javaslatokkal folyamatosan arra sarkalltak bennünket, hogy a legeredményesebben dolgozzunk.
Végül szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik a jelentést összeállították, és arra kérem a képviselőtársaimat, hogy segítsenek abban - ahogy a képviselőtársaim a mai ülésen is megtették -, hogy elvégezhessük a legfontosabbat, hogy mindenki legyen tisztában azzal, hogy ez a gyomnövény milyen mértékben károsítja az emberi és környezeti egészséget. Bizony, nem csak a gyaloghalandókkal esik meg, hogy ezt a gyomot nem ismerik fel; de nagyon fontos, hogy ezt felismerve a legaktívabban járjanak el, hogy ki kézzel, ki eszközzel a rábízott területet - a legjobb gazda gondosságával művelve - a saját földjén a parlagfű-mentesítésben közreműködjön.
Az világossá vált, hogy nem a parlamenti jelentéstől és határozattól dől ki a parlagfű a földből, hanem csak egy nagyon összefogott, nagyon koncentrált, nagyon célirányos és nagyon határozott együttmunkálkodással, amire, úgy látom, legalábbis a tárcák és az országgyűlési képviselők a következő években is nagyon érzékenyen és nagyon felelősen fognak figyelni.
Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium teljes mértékben egyetért azzal, hogy az allergia egy népegészségügyileg rendkívül fontos kérdés, és ezért a tárca a kompetenciájába tartozó minden területen kinyilvánítja a készségét az együttműködésre; ha a parlament felállítja a tárcaközi bizottságot, illetve a kormány ezt támogatja, akkor annak a munkájában aktívan részt fogunk venni.
Arra kérem képviselőtársaimat, hogy ezt a jó szándékú figyelmet tartsák meg jövőre és azután is, mert ahogy önök mondták, nem tudjuk ezt a kérdést egyetlen év alatt a jó szándék mellett sem megoldani.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi