DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Engedtessék meg, hogy ezt a kérdést azért pontosítsam, mert Vastagh Pál képviselő úr azt mondta, hajlandó megengedni, hogy őt meggyőzzék, de jelen pillanatban azon az állásponton van, hogy az előterjesztett javaslat nem helyes. Tehát nem azt mondta, hogy nem fogja támogatni, meg azt sem mondta, hogy jó a kormány-előterjesztés, és az ellenzékre csak figyeljünk oda. Azt mondta, megengedi, hogy meggyőzzék őt ebben a kérdésben, de jelen pillanatban nincs meggyőzve - én legalábbis így emlékszem.
Tisztelt Országgyűlés! Azért ezzel a jogegységi határozattal kapcsolatban egy dologra szeretnék kitérni. Azzal az érvvel kapcsolatban, hogy kvázi normaként működik a jogegységi határozat - ez kvázi jogszabály -, szögezzük le, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem alkot jogot. Ha jelen pillanatban előfordul, hogy egy adott jogszabálynak az értelmezése során a különböző bíróságok egymástól eltérő következtetésre jutnak, akkor elevenedik meg az a lehetőség, és akkor jön az a kényszer, hogy a Legfelsőbb Bíróság értelmezze a hatályos jogot, és ez az értelmezés váljék kötelező erejűvé, de nem alkot jogszabályt. A jogszabályt az illető törvényalkotó, illetve a jogszabályalkotó szerv alkotja meg, ezért ez az érv álláspontom szerint sokkal gyengébb, mint amit mi a jogbiztonsági érvek kapcsán hoztunk fel.
Szeretném kihangsúlyozni, mint azt a rendes felszólalás során is elmondtuk, hogy mi az egész alkotmánybírósági csomagból, tehát az alkotmányból és az alkotmánybírósági törvényjavaslatból is a jogegységi dolgokat minden esetben kivesszük.
Köszönöm a szót. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi