DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! A kezemben van az alkotmány- és igazságügyi bizottság 2003. szeptember 16-án, kedden 10 órakor tartott ülésének a jegyzőkönyve, amelyből nagyon röviden idézni szeretném azt, valójában mit is mondott szó szerint Vastagh Pál képviselőtársam. Gondolva arra, hogy ez a kérdéskör itt ma előkerül, úgy ítéltem meg, hogy a csomagban, amit magammal hoztam, ezt a dokumentumot is célszerű elhelyezni.
A következőket monda a bizottsági elnök úr, szó szerint: “Érdemes talán még egyszer átgondolni ezt a passzust, hiszen ez nagyon komoly következményekkel járhat a hatalmi ágak viszonyában is és a jogbiztonság szempontjából is, de ezeket majd az általános vita keretében részletesebben elmondom.” Ezzel a megjegyzésével a bizottsági elnök úr nem azt mondta, hogy ő javasolja en bloc a kormány-előterjesztés felülvizsgálatát, hanem azt mondta, hogy az adott problémát elméleti szempontból járjuk még egyszer körbe - ez zajlik jelen pillanatban -, vizsgáljuk meg az érveket, hallgassuk meg egymás álláspontját, s ennek alapján próbáljunk valamiféle megoldásra jutni.
Mivel kétharmados törvényről van szó, szükségszerű az, hogy a kormánypárti és az ellenzéki oldal között valamilyen kompromisszum, megegyezés megszülessen. Hogy a megegyezés készségét azonosnak tartsuk az alapvető kérdésekben való visszavonulással, én ezt nem osztanám. Azt azonban igen, hogy ha sikerül más kérdésekben is megfelelő álláspontot kialakítanunk, akkor mind a négy beterjesztett törvényjavaslatnak valamennyi vitatott rendelkezését vizsgáljuk meg még egyszer, gondoljuk meg. Úgy ítélem meg azonban, hogy a jogegységi határozattal kapcsolatos alkotmánybírósági hatáskör olyan kérdés, amely ilyen értelemben nem csereszabatos, hiszen újragondoltuk, végigjártuk, és úgy tűnik, hogy valójában sem a hatalmi ágak megosztásának elvével, sem a jogbiztonság követelményével nem áll ellentétben.
Köszönöm a figyelmet és a türelmét, hogy végighallgatott. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi