GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Ígérem önnek is és képviselőtársaimnak is, hogy ha egy mód van rá, akkor ebben a labdarúgó-témakörben utoljára szólok. De az a helyzet, tisztelt Pettkó képviselőtársam, hogy én például akkor hagytam abba kamaszkoromban a Fradi-meccsre járást, amit hosszú éveken nagyon-nagyon lelkesen végeztem mint lelkes törzsszurkoló, amikor a csapatot otthagyta egy cigány származású játékosa azért, mert nem tudta elviselni azt, hogy a saját közönsége az ellenfél cigány játékosait folyamatosan becsmérli. Ő Janika volt a szurkolóknak, de mindenki más, aki roma származásúként pályára lépett a Ferencváros ellen, megkapta a cigányozást meccsenként legalább tízszer.
Én éppen ezekből kifolyólag nemegyszer láttam a rendőrség tétlenkedését a szurkolókkal szemben, amikor, mondjuk, Diósgyőrben úgy száll le a hordaként viselkedő csapat, hogy keresik a romákat az aluljáróban, kiket lehet megverni. Azt gondolom, ezek mind-mind olyan dolgok, ahol a hatóság rendelkezik a kellő alappal ahhoz, hogy nagyon-nagyon szigorúan, ha tetszik, kíméletlen szigorral fellépjen az ilyen jelenségekkel szemben, mert ez lenne a dolga.
(16.10)
De hadd tegyem fel a kérdést - és azt gondolom, hogy a focipályák körül is ugyanott tartunk, mint a saját magunk felelősségénél -: tudnak-e önök nekem mutatni az elmúlt 10-12 évből egyetlenegy magyar labdarúgót is, aki a saját szurkolóinak nyilvános nyilatkozatban megüzente volna azt, hogy tűrhetetlen, vállalhatatlan, szégyenteljes az, amikor zsidóznak és cigányoznak a focipályán? Volt-e akkor abban a labdarúgócsapatban, amelyiknek én szurkoltam, egyetlenegy játékos, aki megtette azt, hogy szolidaritást vállalt azzal a cigány származású emberrel, aki otthagyta emiatt ezt a csapatot?
Ezeknek az embereknek a személyes fellépése nagyon sokat segíthetne; mint ahogy a politikával foglalkozó embereknek pedig az a mérvadó, ami ezek között a falak között zajlik, és amit az újságokban olvasnak arról, hogy a politikusok mit mondanak, és milyen véleményeket tűrnek meg a saját maguk közelében. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi