VÁRI GYULA

Full text search

VÁRI GYULA
VÁRI GYULA, a honvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A honvédelmi bizottság október 21-i ülésén megtárgyalta az 5986. számú országgyűlési határozati javaslatot, és azt 11 igen szavazattal és 8 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találta.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy az előttünk fekvő határozati javaslat nagy fontosságú kérdésről szól; hazánk tevékeny részvételéről abban a misszióban, amely a demokrácia alapjainak felépítését, a normális élet kialakítását akarja Irakban. Egy olyan küldetésről van szó, amelyben a NATO-országok, sőt a békepartnerségi országok is nagy létszámú katonai erővel vesznek részt.
A korábban elfogadott 65/2003. számú országgyűlési határozat értelmében egy háromszáz fős magyar szállító kontingens tartózkodik Irakban, és szolgál a lengyel vezetésű, többnemzetiségű hadosztály állományában. Bizottságunk ülésén azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a lengyel hatóságok megkeresték magyar partnereiket azzal a kérdéssel, hogy a következő váltásban a Magyar Köztársaság katonai erővel részt vesz-e továbbra is az iraki műveletben. Ezt követően a Honvédelmi Minisztérium a kormányhoz fordult azzal a javaslattal, hogy hosszabbítsák meg a szállító kontingens kinntartózkodásának mandátumát.
A kormány október 15-én megvitatta az előterjesztést, és úgy döntött, hogy kéri az Országgyűléstől az érvényben lévő országgyűlési határozat módosítását. Mint ismert, az eredeti határozat úgy fogalmaz, hogy a kontingens a feladatát a 2004. december 31-ig terjedő időszakban, de legfeljebb hat hónapos időtartamban láthatja el. A mostani határozatban szereplő korrekció arra irányul, hogy az eredetileg előírt hat hónapos időtartam kerüljön hatályon kívülre, ugyanakkor maradjon meg a 2004. december 31-i határidő érintetlenül.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném megosztani önökkel azt az információt is, ami ülésünkön elhangzott, miszerint a váltás és a kinntartózkodás ténylegesen nem jelent költségvetési pluszköltséget, hiszen a felszerelésben nem jelentkezik további költségtényező, kizárólag bér jellegű kiadások merülhetnek fel. Mint tudjuk, a költségeink egy jelentős részét pedig partnereink vállalják át.
Még két fontos szempontra szeretném felhívni a figyelmet, elsősorban ellenzéki képviselőtársaimét. Az egyik, hogy az előterjesztésre nem kértek sem sürgős, sem Házszabálytól való eltérést. Ez lehetőséget ad a normál tárgyalási menetrendre, sőt a határozati javaslat szándékosan csak a legkisebb mértékben nyúl a 65/2003. számú országgyűlési határozathoz annak érdekében, hogy a korábban megbeszélt, kölcsönösen elfogadott garanciák érvényben maradjanak. Mindezek ellenére tudnunk kell, hogy döntésünket nemcsak a váltásba kimenő vagy kint maradó katonáink, hanem a lengyel parancsnokság is várja.
A másik szempont, ami bizakodással tölt el, hogy a külügyi bizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést. Ez véleményem szerint megelőlegezi, hogy az Országgyűlés mindkét oldala egyetértésben támogatni fogja a H/5986. számú országgyűlési határozati javaslatot. Erre biztatom önöket, és kérem az előterjesztés elfogadását.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi