SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A nyár folyamán alaposan felborzolta az emberek kedélyét Gyurcsány Ferenc miniszter és a magyar állam egykori üzleti kapcsolata.
Történt ugyanis, hogy az eredeti tőkefelhalmozás időszakában, azaz 1993-ban a miniszter cége, az Aldo Kft. meglehetősen furcsa és erkölcsileg mindenképpen megkérdőjelezhető körülmények között jutott hozzá az állami tulajdonban lévő balatonőszödi kormányüdülő egyik villájához.
(14.10)
A 3278 négyzetméteres telken álló 300 négyzetméter területű, kétszintes, négy lakosztályos üdülő egy 30 millió forintos lízingszerződés keretében cserélt, illetve vélhetőleg napjainkban cserél gazdát. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Schlecht Csaba!) A lízingszerződés értelmében ugyanis az Aldo Kft. 1994-től kezdve tíz éven keresztül évente 2,5 millió forintos lízingdíjat köteles fizetni, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nyilvánosságra hozott tájékoztatója szerint az utolsó részlet megfizetését követően, de legkésőbb 2003. december 31-éig 5, azaz ötmillió forintos maradványérték ellenében a cég megszerzi az ingatlan tulajdonjogát is.
De vajon miért is adta el az állam ezt a villát? Vajon nem volt már rá szüksége? Ennek némiképpen ellentmondani látszik az a tény, mely szerint egy állami tulajdonban lévő cég éveken keresztül bérelte vissza a villát Gyurcsány Ferenc cégétől, éppen az éves törlesztőrészletnek megfelelő összeg, azaz - láss csodát, világ - 2,5 millió forint ellenében. A recept tehát egyértelmű, tisztelt képviselőtársaim: hogyan tegyük a közvagyont saját magánvagyonunkká úgy, hogy közben ne kelljen a saját zsebünkbe nyúlni, hanem használjuk a köztársaság polgárainak pénzét? (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Kérdezd meg Schlecht Csabát! - Kaya Ibrahim!)
Külön érdekesség persze a történetben az is, hogy az a Szilvásy György, aki 1993-ban a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkáraként tevékenykedett, később Gyurcsány Ferenc tulajdonostársa lett az Aldo Kft.-ben.
Tisztelt Miniszter Úr! Mindezek alapján a következő két kérdésem van önhöz, kérem, válaszoljon ezekre. Megvan-e még a villa, azaz megszerezte-e már Gyurcsány Ferenc cége a balatonőszödi kormányüdülő 18. számú villájának tulajdonjogát? Valamint azt szeretném öntől kérdezni, hogy tekintettel a tulajdonszerzés körülményeire, kíván-e a Miniszterelnöki Hivatal pert indítani a nagy értékű ingatlan visszaszerzése érdekében.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban. - Közbeszólás ugyanonnan: Bravó!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi