BALLA MIHÁLY

Full text search

BALLA MIHÁLY
BALLA MIHÁLY (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Hozzászólásomban elsősorban nem azzal szeretnék foglalkozni, hogy a kormány gazdaságpolitikájának következtében a 2004. évi költségvetésben is megerősíti, hogy elveszi mintegy 50 ezer köztisztviselői és közalkalmazotti család biztos megélhetését; hogy újabb adóemelésekkel sújtja a családokat, a nyugdíjasokat; hogy a gyorsított privatizációval eladja a még nemzeti tulajdonban lévő vállalatokat, hogy az államháztartás pazarlásait ezekkel a bevételekkel fedezze; és nem azzal - bár a számok makacs tények -, hogy a kormányzati politika eladósítja az önkormányzatokat, a városokat, a falvakat, melyek már működési költségeiket sem bírják kigazdálkodni, bár mindez a jövő évi uniós csatlakozás tükrében aggasztó. Hozzászólásomban általában külügyi, integrációs, nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkozom, hangsúlyozottabban a költségvetési részekkel, amelyeken véleményünk szerint változtatnunk, jobbítanunk kell.
Tisztelt Ház! Magyarország meghatározó eseménye lesz a teljes jogú európai uniós tagság, amely a magyar külpolitikában is új fejezetet nyit. A Külügyminisztérium a feladatait ehhez a tényhez igazítva, a jövő évi célokban e szerint határozta meg: a nemzeti érdek képviselete - bár frakcióm szerint a nemzeti érdekek érvényesítése lenne a helyesebb cél -, a határon túli magyar közösségekért vállalt alkotmányos felelősség gyakorlása, a külgazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése, szomszédságpolitika. Ezekkel az elvi célokkal alapvetően egyetértünk, de ha a “hogyan”-okat és a “milyen áron”-t is megvizsgáljuk, akkor már több kérdésben nem tudjuk elfogadni a kormányzati törekvéseket.
Létszámleépítés. A Külügyminisztérium költségvetése is tartalmazza a fűnyíró elvű leépítést. Felvetődik a kérdés: Európai Unióhoz csatlakozás diplomaták nélkül, miközben a diplomáciai feladatok nemhogy csökkennének, hanem halmozottan nőnek? Meggyőződésünk, hogy a leépítéssel a kormány többet árt a magyar érdekeknek, mint amennyit megtakarít a költségvetésnek, ha egyáltalán megtakarít. Nem is beszélve azokról és családjaikról, akik elveszítik biztos megélhetésüket.
Bár a külügy költségvetése alapvetően működési költségvetés, a lehetőségek korlátai közt fogalmazza meg az előirányzataikat, nem értjük, hogy miért kell közel 1 milliárd forintot különböző kommunikációs célokra fordítani. Németh Zsolt elnök úr bizottsági kérdését idézném ide: miért kell ennyi pénzt elkommunikálni? Reméljük, nem a jövő évi európai parlamenti választások kormánypárti kampányát akarják ebből finanszírozni. - hangzott a kérdés.
De nézzük tovább! Tekintsünk bele a nemzetpolitikai kérdésekbe a határon túli magyarság támogatásáról szóló tételeken keresztül! Csökkentést, elvonást és be nem váltott ígéreteket láthatunk. Csökkent a határon túl működő tájékoztatási irodáknak jutó támogatás, bár ezek támogatására határon túli vezető politikusok is felhívták a figyelmet, hogy legalább az eddigi mértékben megmaradjon a támogatás.
2002-ben a júliusi MÁÉRT-ülésen Medgyessy Péter miniszterelnök megígérte, hogy létrehozzák Budapesten a magyarok házát. A költségvetés azóta sem tartalmazza ezt a címszót és a hozzá tartozó forrásokat. Pedig a közelgő uniós csatlakozás miatt különösen aktuális, hogy a kormány ígéretének megfelelően létrehozza az intézményt, hogy a határon túli magyarok érdekképviseletét és kapcsolattartását ilyen formában biztosítsa.
(13.40)
Az erdélyi magyar egyetem működési és fejlesztési kiadásait 2004-re 214 millió forinttal szándékozik a kormány csökkenteni. Érthetetlen ez a törekvés. A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény módosításakor a kormány bővítette az oktatási-nevelési támogatásban részesülők körét, de nem rendelt mellé elegendő forrást.
Tisztelt Ház! A 2004. évi költségvetés az első költségvetés, amely már az európai uniós csatlakozás jegyében készül, ezért sok kérdés fogalmazódik meg a különböző tételek, a különböző címek alapján. Megállapítható, hogy a miniszterelnökség egybevonta a különböző alapokhoz rendelhető forrásokat, melyre az Állami Számvevőszék sem talált indokot, magyarázatot, s a források megjelölése áttekinthetetlen, átláthatatlan.
Pontosan mennyit is kapunk normatív alapon? Mennyi a megpályázható összeg? Milyen a különböző programokhoz - ha vannak egyáltalán ilyenek - a pályázók hozzáférése? Megfelel-e a költségvetés a koppenhágai megállapodásnak, a kritériumainak? Az indokolásokból nem derülnek ki a válaszok.
Mi a megosztás a Miniszterelnöki Hivatal és az FVM nagy összegei és a kisebb összegű jogcímek között? Nehezen meghatározható a nemzeti önrész, nem olvasható ki a sarokszámokból. Ez költségvetési kockázatot jelent, tisztelt Ház, nem is beszélve a pályázati úton lehívható támogatásokról.
A kis- és középvállalkozásokhoz milyen formában érkeznek a pályázati források? Hol vannak a kész programok, amelyeken keresztül le lehet hívni ezeket a támogatásokat? Például az ÁSZ jelentése is megállapítja többek közt az önkormányzatok lehetőségeivel kapcsolatban, hogy a központosított előirányzatok olyan új címekkel, az európai uniós fejlesztési pályázatok saját forrásainak a kiegészítésével a kistérségi fejlesztések és társulások támogatására szolgáló előirányzatok bővülnek, amelyek igénybevételi szabályai nem meghatározottak. Tehát nem tudni, hogyan fog alakulni ezeknek a pályázatoknak az intézményi háttere. Tehát összességében átláthatatlan a tervezetben az Európai Unióval kapcsolatos nemzeti források, nemzeti részek megjelölése.
Tisztelt Ház! Mivel ebben a kérdésben még biztosan lesz több hozzászóló a frakciónkból, ezért úgy gondolom, el kell mondanunk azt, hogy ez a költségvetési javaslat az európai uniós források megjelölése tekintetében nem azt mondom, hogy nem áll a helyzet magaslatán, hanem alapvetően nem átgondolt, nem áttekinthető. Meggyőződésünk, hogy a módosító javaslatainkkal jobbá tehető ez a költségvetés, ezért a következő időszakban véleményünket módosító javaslatok formájában is megfogalmazzuk.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi