DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kezdődött itt, az ország Házában annak a törvénynek a vitája, amelyben a szocialista-szabad demokrata kormány ígéretet tett a harmadik hatalmi ág pénzügyi függetlenségére.
Az ellenzék által is támogatott törvényjavaslat arra jelentett garanciát, hogy az igazságszolgáltatás szervei, a bíróságok és az ügyészség saját maguk állíthatják össze költségvetésüket, anélkül, hogy abba a végrehajtó hatalom, a kormány beleszólna. A kétharmados törvény megszületett, végrehajtására most kerül sor először. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke és a legfőbb ügyész előterjesztette költségvetési javaslatát, a kormány pedig a bíróságok esetén 6 milliárd forinttal, az ügyészség esetén pedig több mint 1,5 milliárd forinttal kívánja megrövidíteni az igazságszolgáltatást.
A kormány magatartása ebben az esetben sem szól másról, mint egy újabb, immáron sokadik választási ígéret be nem tartásáról. A döntés a parlament kezében van: garantálja-e az igazságszolgáltatás pénzügyi függetlenségét, úgy, ahogyan azt a politikai konszenzussal meghozott törvény biztosítja, vagy megkurtítja a bíróságok és az ügyészség költségvetését, úgy, ahogyan azt a kormány akarja? Ha ez utóbbi következik be, leszögezhetjük: hiába kapnak jelentősen megnövekedett feladataikhoz a jelenleginél több pénzt az igazságszolgáltatás szervei, Medgyessy Péter ígérete számukra is csak annyit ér, mint a lassan mondott gázáremelés ígérete a nyugdíjasoknak vagy a minimálbéren élőknek.
Tisztelt Ház! Az igazságügyi tárca költségvetésére egyszerre jellemző a pénzhiány és a pazarlás is. A miniszter nehezen tudta palástolni csalódottságát azon a rendkívülinek mondott sajtótájékoztatón, melynek célja eredetileg a jó hírek közreadása lett volna. Túlzottan jól mi sem állunk, mondta a miniszter a kormányprogram ígéreteinek és a parlament által elfogadott törvények rendelkezéseinek végrehajtásából fakadó többletfeladatokhoz képest elenyésző növekedést mutató költségvetés ismertetésekor. A növekedés elosztása ugyanakkor pazarlást is mutat, az új intézmények közül van, amelyik kedves a miniszternek, van, amelyik nem, és ez sajnos meg is látszik a költségvetésükön.
Tisztelt Ház! A 2004-es költségvetés egyik igazi nyertese a Miniszterelnöki Hivatal - ennyit az olcsó állam ígéretéről. Bár a szocialisták propagandagyára és kádertemetője ebben az évben élte fénykorát, a kancellária jövőre sem panaszkodhat a többi minisztériumhoz képest.
(14.30)
2003-ban a Miniszterelnöki Hivatal személyi és dologi kiadásai kétszer akkora összeget tettek ki, mint az Orbán-kormány utolsó évében. Ez a költség jövőre is másfélszerese lesz a szocialisták által sokat bírált előző kormány Miniszterelnöki Hivataláénak.
A kormánypropaganda jövőre hárommilliárdjába kerül az adófizetőknek, pedig nincs millennium, nincs európai uniós népszavazás, csak európai parlamenti választás lesz, mégpedig kampánnyal, amire a kormánypártok nem akarják saját pénzüket pazarolni. Hol van már az Országimázs Központ elleni vöröskeresztes háború?! Most ezt úgy nevezik, hogy lakossági tájékoztatás 800 millió, ünnepi rendezvények egymilliárd, EU-kommunikáció 800 millió, és végül EU-csatlakozás 400 millió. Az úgynevezett közpénzügyi államtitkár, aki ellenzéki korában még az Országimázs Központ legnagyobb ostorozója volt, most majd úgy bólogat a hárommilliárdra, mint az a bizonyos bólogató kutya a Lada hátsó ablakában. (Derültség a Fidesz soraiban.)
Tisztelt Országgyűlés! Az általam elmondottak is alátámasztják, nem magán kíván spórolni a Medgyessy-kormány, leépítés csak ott lesz, ahol nem sérti a kormány politikai érdekeit, de ott aztán nincs is kegyelem. Volna viszont egy javaslatom: ha már a kormány el akarja küldeni az állami alkalmazottak egytizedét, akkor kezdje magán, ebben a mai és a holnapi vitában több olyan miniszter alkalmatlansága is felmerül, aki nyugodtan beleeshet a tíz százalékba. Ajánlom javaslatomat a miniszterelnök úr figyelmébe.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi