DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Ez a költségvetés rossz, mondta Sümeghy képviselőtársunk, rossz, mert olyan körülmények között született, hogy nem is születhetett jobb költségvetés. Majd ezt követően felsorolta ezeket a körülményeket, amelyekkel én nagyban-egészben egyet is értek: a magas költségvetési hiány, az állami eladósodás, a gazdasági mélyrepülés, a megingott bizalom. Sümeghy képviselő úr csak azt felejtette el hozzátenni, hogy mindezek a körülmények a Fidesz-kormány áldásos közreműködésének az eredményeként alakultak így, vagyis amit most a jelenlegi kormány szemére hány, annak gyökere mindenekelőtt abban a gazdaságpolitikában rejlik, amelyet az Orbán-kormány által 2000-ben végrehajtott gazdaságpolitikai fordulat jellemez, illetőleg abban az eszement költekezésben, amelyet az Orbán-kormány a 2002. év első felében, egészen pontosan a bukása és a távozása közötti bő egy hónapban végrehajtott.
Ennek következtében tehát a körülményeket, amelyek között a kormány ezt a költségvetést benyújtani volt kénytelen, és amelyekre Sümeghy képviselő úr utalt, és amelyekkel én tulajdonképpen egyetértek, ezeket a körülményeket jórészt az Orbán-kormány hozta létre.
Sümeghy képviselő úr azt is elmondta, mit kellett volna tennie ennek a kormánynak ahhoz, hogy ez egy jó költségvetés lehessen, és felsorolt három jellegzetesen olyan eszközt, amely az Orbán-kormány eszköztárához tartozott. Sümeghy képviselő úr tehát gyakorlatilag azt mondta, hogy ez a költségvetés akkor lenne jó költségvetés, ha ezt az Orbán-kormány nyújthatta volna be. Én tudom, hogy ezt önök így gondolják, tisztelt képviselőtársaim, de hát közben sajnos a választók - az önök szempontjából sajnos - másképpen döntöttek.
Mindazonáltal azt kell mondanom, hogy az Orbán-kormány által benyújtott költségvetések és az Orbán-kormány gazdaságpolitikája eredményezte azt, hogy a 6,5 százalékos 2000. évi első negyedévi növekedés (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) lement 3 százalék alá, úgyhogy lehet, hogy nem lenne olyan jó, ha ezt is az Orbán-kormány nyújtotta volna be.
Köszönöm. (Dr. László Csaba tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi