KÉKESI TIBOR

Full text search

KÉKESI TIBOR
KÉKESI TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy költségvetés készítésekor szükségszerű, hogy a kiemelt célokat rögzítsük, és éppen ezért én úgy gondolom, illúzió, hogy azokat a terepeket, azokat a területeket, amelyeket ebben az évben a költségvetés ugyan nem részesít jelentős lemaradásban a többi területhez képest, de nem tud preferálni, próbáljuk meg kiegészíteni olyan szintre, mintha ezek is kiemelt célok lennének. Nem lehetséges egy költségvetésben minden területet minden évben kiemelt célként kezelni.
A költségvetés meghatározza azokat a preferenciákat, amelyek a 2004-es esztendőre kiemelt célokként megjelenhetnek. Én ebből kettőt emelnék ki, kettővel foglalkoznék, és picit át is fogalmaznám a magam szája íze szerint ezeket a célokat.
Az első kérdéskör tehát az, hogy megindul-e a gazdasági növekedés, megindul-e az ország gazdasága azon a pályán, ami egy egészséges makrogazdasági pályát jelent. Ebben a tekintetben - és erről nem beszéltünk eddig - egy újszerű és a kormány által korábban ígért megoldással találkozunk; nemcsak a 2004. évi gazdasági folyamatot, hanem előrevetítve, a 2003. évet is benne foglalva, egy négyéves makrogazdasági pályát rögzít le oly mértékben, hogy annak legfontosabb elemét, a költségvetés GDP-hez viszonyított arányát a törvény szövege maga rögzíti, tehát ilyen értelemben törvényerőre is emeli.
Először van ilyen a jogszabályok, a költségvetési törvények történetében előttünk, éppen ezért nagymértékben meg kell becsüljük. Úgy gondolom, hogy azt a takarékosságot, azt a befektetői bizalmat, azt a kiszámíthatóságot mindenképpen erősíti, amire szüksége van ennek az országnak ahhoz, hogy a gazdasági növekedés tartósan megindulhasson.
Úgy gondolom, nem hangzottak el különösebb érvek ennek a makropályának a leírásával kapcsolatban, nem hangzottak el különösebb kifogások ezeknek a tételeit illetően. Néhány, egész pontosan három helyen hallottam bizonyos kritikákat, döntően a 2003. év tekintetében. Ezekre reagálnék is.
Az első ilyen, hogy az ez évre tervezett GDP hiánya nem fogja elérni az egyébként számításba vett mértéket. Ha most elszakadunk attól, hogy valóban, a költségvetés készítésekor még egy más szám került alkalmazásra, a mostani gazdaságpolitikát leíró sarokszám szerint 3-3,5 százalékos a gazdasági növekedés várható üteme ebben az évben, ez annyit jelent, hogy a ma tudott, lezárt második negyedév utáni 2,6 százalék mindössze 0,4 százalékra van a várt sávtól. Azért nem riadnék meg túlságosan ennek a teljesíthetőségétől.
A másik ilyen szám, ami forgalomban van, az az inflációt érintő szám. Itt a 4,8-5 százalék foglaltatik benn a 2003. évre, és az utolsó lezárt negyedéves szám 4,4 százalékot mutat, a jegybank éppen ma közismertté vált előrejelzése 4,6-4,8 százalékot mutat, tehát azt hiszem, hogy itt is egészen jó úton haladunk afelé, hogy ezeket a makrogazdasági számokat teljesítsük.
A harmadik ilyen szám a munkanélküliségre vonatkozik. Itt erre az évre 5,8-6 százalékos mértéket irányoz elő a költségvetési táblázat, és azt látjuk, hogy az első két negyedév után 5,8 százalékon áll a munkanélküliség, csökkenő mértékben, miközben a legfrissebb adatok már 5,7 százalékos munkanélküliségi rátát mutatnak.
(14.20)
Az egy évvel ezelőtti munkanélküliségi adatokhoz képest pedig azt látjuk, hogy megszűnt 90 ezer munkahely, miközben 90 ezerrel több a foglalkoztatotti létszám, tehát összességében 180 ezerrel több új munkahely keletkezett - még egyszer mondom, ennek a szaldója azonban persze a fluktuáció miatt csak 90 ezer. Úgy gondolom, hogy ez is nagyon helyénvaló módon alakul, tehát semmi különösebb problémánk nem kellene hogy legyen, és - mint látom - nincs is, tehát végre találtunk egy olyan területet, ahol ezek szerint konszenzus van a költségvetés készítésével kapcsolatban.
A terület másik fontos része a gazdasági növekedés szempontjából, hogy a költségvetés maga mit tesz. Itt már korábban hallottunk arról, hogy az adótörvényeknél és egyéb területen milyen lépések történtek a gazdasági növekedés beindítása érdekében; én néhány apróbbnak is nevezhető, de nagyon lényeges dolgot megneveznék: az első a gazdaság fejlesztése, a beruházások területe, és ezen belül az autópálya-építés.
Mivel itt a miniszter úr már maga elemezte ezeket a tényeket, én csak ezeket a nagyon imponáló számokat mondanám el, hogy autópálya-építésre 207 milliárd forint van a költségvetésben; autóút-felújításra 88 milliárd forint van a költségvetésben; tervezésre 10 milliárd forint van a költségvetésben. Mindazonáltal én ösztönözném a kormányzatot a tekintetben, hogy találjon a költségvetés mellett más olyan forrásokat, technikákat, amivel a gazdasági növekedés van vagy nincs típusú kérdésnek a javítására, ennek az autópálya-építésnek a fokozására lehetőségeket tud találni.
De ugyanez a terület az önkormányzatoknál is megjelenik, csak néhány számot mondva: a közcélú munkavégzésre 2,1, a címzett és céltámogatásoknál 7,7-del több, az európai uniós pályázatokra 9,5, a kistérségek fejlesztésére 9,4 és a budapesti 4-es metró építésére 15,8 milliárd forint van a költségvetésben, ez 44,5 milliárddal több, mint a korábbi ilyen célú előirányzatok. És még úgy megemlítem: szintén szó volt már a Vásárhelyi-tervről, ami 8 milliárdos összeggel szintén egy sajátos infrastruktúra fejlesztésére és így a gazdasági növekedés ösztönzésére alkalmas.
A másik ilyen terület, amit röviden az európai uniós gazdasági pozíciónak neveznék, az, hogy nettó befizető vagy nettó kedvezményezetti pozícióba kerül-e a magyar gazdaság. E tekintetben azt gondolom, hogy nem tudunk az európai uniós szemlélettől elvonatkoztatni, mert más a költségvetési év, más a kiadások szembeállítása, és más a likviditási probléma ezen a területen.
Nos, ha csak abból indulunk ki, hogy Magyarországnak a mai tudásunk szerint a költségvetésben 122 milliárd forint a befizetési előirányzata, és a közvetlen termelői kifizetések 76 milliárdja és az egyszeri visszatérítés 44 milliárdja mint 120 milliárd áll szemben ezzel, tehát a fix tételeken keresztül már bemutattuk, hogy egyensúlyminimum van, és akkor a folyamatban lévő, tehát a korábbi időszakról áthúzódó PHARE- és SAPARD-pályázatoknak a biztosan menő pályázataiból származó pénzekről nem beszéltünk, és még nem beszéltünk természetesen a kohéziós és a strukturális alapokból várható, a pályázatokra ez évben keletkező bevételekről.
Ennek következtében tehát még a pozíciót egyébként több tétel is javítja, itt udvariasan megemlíteném, hogy éppen Surján képviselő úr kezdeményezésére 600 millió euróval többet oszt el az Európai Unió a csatlakozó országok között, ami 18 milliárddal több bevételt jelent Magyarország számára is. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 7 milliárd euróval valószínűleg szufficites lesz, többlet keletkezik az európai uniós költségvetésben, és ez valószínűleg pozitív értelemben, csökkentve a mi befizetési kötelezettségünket, ismét egy - mondjuk így - nyereséghez juttatja Magyarországot.
A likviditási kérdéshez pedig csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy természetesen mivel a költségvetési év eltér, a termelői támogatások sem érkeznek meg teljes mértékben ebben az esztendőben, hiszen bár decemberben megkezdődnek, de januárra áthúzódnak, nyilván a 30 százalék fizetése is ezekhez a kifizetésekhez kell hogy igazodjon, így gondolom, hogy a költségvetésben jelen pillanatban rendelkezésre álló pénz erre a célra elegendő kell legyen. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az egyszeri visszatérítés és a hároméves, tehát nem a 2004. évre, hanem a következő EU-s költségvetésből hátralévő három évre juttatott pénzösszegek 10 százaléka a belépéskor, tehát május hónapban rendelkezésre fog állni, így tehát likviditási probléma sem keletkezik az EU-s pénzek felhasználása tekintetében.
Én úgy gondolom, hogy ezek olyan szempontok, amelyek mellett nem mehetünk el, ezek olyan szempontok, amelyek megerősítenek bennünket, hogy ez a költségvetés megfelelő és alkalmas a 2004. évi folyamatok kezelésére, ezért én is annak elfogadását javasolom.
Köszönöm a szót, köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi