DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Mindenesetre nagy öröm számomra Veres János felszólalásában, hogy végre valódi és korrekt számokat hallok a foglalkoztatást illetően, Burány miniszter úr még 90 és 180 ezres számokról beszélt. Az 54 600 valóban megfelel a tényeknek. Csak szeretném hozzátenni, hogy viszont 37 ezer a statisztikai hibahatár, tehát amikor azt mondom, hogy a statisztikai hibahatár körüli minimális mozgások, a folyamat lényegében, tehát 2001-től kezdve stagnálás, akkor, azt gondolom, szakmailag abszolút korrektül beszélek a tényekről.
Arról, hogy hogyan is volt ez a folyamat: 1998-2001 között folyamatosan nőtt a foglalkoztatás, és folyamatosan csökkent a munkanélküliség, gondolom, ezt nem vonja kétségbe az államtitkár úr, ami még akkor is igaz, ha a foglalkoztatás növekedése igen, mérsékelt, ámde folyamatos volt. 2001 szeptembere után drámai folyamatok indultak be a világgazdaságban és ennek megfelelően a munkaerőpiacon is, ezt a hatást, ezt a drámai, hirtelen csökkenést küzdötte le végeredményben a gazdaság másfél-két év alatt. Az, amit én hiányolok, egy olyasfajta növekedés, amely ténylegesen új munkahelyek létrejöttével, a gazdaság bővülésével járna együtt - ennek egyelőre nyomait sem látjuk. Az a költségvetés, ami előttünk van, nem ezekre az elemekre koncentrál, hanem a szociális típusú elemekre, az átmeneti támogatásokra, az ínségenyhítő jellegű elemekre, azok helyett a dinamikus, előremutató elemek és költség helyett, mint például akár a szakképzés vagy az oktatás.
Egyébként egyetértek Füle képviselő úrral abban, hogy számos tényező befolyásolja a foglalkoztatást, de várjuk ki a végét; abból, hogy autópályákat építünk, nem következik az, hogy jelentősen nőni fog a foglalkoztatás. Szeretném én látni azt, amikor az autópálya-építő cégek (Az elnök jelzi az idő leteltét.) a saját profitjuk ellenére majd eldobják vagy eladják a gépeiket, és helyette ismét kubikusokat fognak foglalkoztatni; valószínűleg ez nem túl reális elképzelés.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi