DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a szót. A Szabad Demokraták Szövetsége nevében nem támogatjuk ezt az indítványt. Nem támogatjuk azért, mert elviekben sem értünk egyet azzal, ami az indítványban benne foglaltatik. Szeretném előrebocsátani azt, nem véletlen, hogy a nyugat-európai országok és az Európai Unió jelenlegi tagjainak jelentős része szintén úgy foglalt állást, hogy ezektől a kérdésektől, ha úgy tetszik, a világnézeti kérdésektől mentes legyen az alkotmány.
Ugyanis tudjuk jól, hogy egy alkotmány akkor működik jól egy országban is, és vélhetően a leendő Európai Unióban is, ha ez az alkotmány világnézeti kérdésekben semleges marad. A kereteket teremti meg arra, hogy minden ember a saját maga világnézetét, meggyőződését és vallását szabadon gyakorolhassa és vallhassa. Ez az alkotmánynak, ha úgy tetszik, az állam értéksemlegességének tétele. Ezt az értéksemlegességet soha nem szabad összekeverni saját magunk értéksemlegességével, mert nincs olyan, hogy személyes értéksemlegesség. Mindannyian értékekkel vagyunk tele, viszont egy alkotmánynak azért kell értéksemlegesnek lennie, hogy ezekkel az értékekkel tudjuk feltölteni azt a tartalmat, amelyet egy alkotmánynak ki kell fejeznie.
Ezért a Szabad Demokraták Szövetségének az a meggyőződése, hogy az a helyes út, ahogy egyébként az európai országok ezt gondolják, és a nyugat-európai országok többsége is gondolja, hogy a leendő Európai Unió alkotmányának a kereteket kell megteremtenie, és majd később a polgároknak, illetve az országoknak kell megtölteni ezt a szükséges tartalommal. De világnézeti kérdésekben sem egy ország alkotmánya, sem az Európai Unió alkotmánya nem foglalhat állást, mert akkor a morális kirekesztés útjára lépne. Ezért az SZDSZ nem támogatja ezt a javaslatot.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi