DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A problémát és az eldöntendő kérdést az nehezíti, hogy ami a családon, egy intim szférán belül történik, az azért magánügy. Ha ott bűncselekmény, bántalmazás vagy erőszak történik, akkor azonban ezzel a szférával kapcsolatban is felmerül a társadalom felelőssége, felmerül az állami szervek és társadalmi szervezetek felelőssége. Ezért nehéz azt az egyensúlyt megtalálni, amely egyensúlynak a megtalálásával kísérletezünk. Ebben a tárgyban az Országgyűlés 45/2003. szám alatt egy országgyűlési határozatot fogadott el, ennek alapján a kormány pedig egy 2202/2003. számú határozatot hozott létre szeptemberben. Ennek alapján a kormány felelőssége és feladata, hogy 2004. március 1-jéig az Országgyűlés elé terjessze azokat a rendelkezéstervezeteket különböző jogszabályi szinten, amelyekre szükség van a családon belüli erőszak megfékezésére.
Mit tettünk eddig? 2003. június 19-én összehívtunk egy tanácskozást az Igazságügyi Minisztériumban, ahol részt vett az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter, részt vett az igazságügy-miniszter, és részt vettek azok a társadalmi szervezetek, amelyek érdekeltek ebben a kérdésben, a NANE, a Habeas Corpus, a Női és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ és a Fióka egyesület. Ennek a tanácskozásnak az elsődleges célja az volt, hogy bizonyos fogalmi meghatározásokat megtegyen, meghatározza - bármilyen furcsa - ebben a szituációban a család fogalmát, a bántalmazás és az erőszak fogalmát. Azt gondolom, hogy ebben nagyot léptünk előre. Ezt a tanácskozást elsőnek tekintjük, és valamikor az ősz folyamán egy második, ugyanilyen tanácskozást összehívunk.
A fogalmi meghatározás igen szükséges, hiszen szükséges lesz, elkerülhetetlen bizonyos jogszabályok létrehozatala. Ilyen jogszabályok létrehozatala persze már meg is történt részben, hiszen a pártfogó felügyelet rendszerének a kiépítése nagyban segítséget nyújthat majd a családon belüli erőszak elleni föllépésben, mind a három célban, a megelőzésben is, az áldozatvédelemben is, és a bűnelkövetőnek a büntetés-végrehajtási szakaszban való megregulázásához. Ugyancsak ebbe a sorba illeszthető a társadalmi bűnmegelőzésről szóló országgyűlési határozat benyújtása, ennek a zárszava a mai napon hangzik el.
Mindezen tanácskozásoknak, a már létrehozott jogszabályoknak és a létrehozandóknak alapvető feladata, hogy egy államilag vezérelt, de össztársadalmi összefogáson alapuló munka kezdődhessen el, és ennek a munkának legyen az eredménye a családon belüli erőszak visszaszorítása.
Kérem a tisztelt képviselőt és a Házat, hogy fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi