VASS LAJOS

Full text search

VASS LAJOS
VASS LAJOS, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon szépen köszönöm a kérdést. Sajnos nagyon aktuális mindaz, amit elmondott, és a kérdés feszegetése is, ha csak néhány nappal ezelőtti történést veszünk figyelembe, amikor is 33 képet akart egy olasz állampolgár kivinni a határon, és ezek a képek több mint 50 évesek voltak. De sorolhatnánk szép számmal ezeket az eseteket.
Úgy igaz, mint ahogy a képviselő úr is mondta, hogy évekkel ezelőtt, már az előző kormány idején is együttműködési megállapodás kötésére került sor a BM és a kulturális minisztérium között, és ezt az elmúlt évben a kriminálexpo kapcsán létrejött megbeszélésekkor egy írásos megerősítéssel is próbáltuk hatékonyabbá tenni.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal adatbázisában közel 400 ezer ilyen védett műtárgy van nyilvántartva, ennyit tartalmaz ez a katalógus, illetve nyilvántartás. Itt csak az államilag és a jogszabályilag védett tárgyakat tartjuk nyilván, illetve tartja nyilván a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, valamint a múzeumok.
Kérdés, hogy az elmúlt egy évben mi történt. Nagyon sok szakmai egyeztetésre került sor, így a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, Hegedűs András és a kulturális minisztérium helyettes államtitkára, Koncz Erika között, valamint főosztályvezetői szinten, és most zajlanak a szakmai egyeztetések. Úgy tudom, hogy a képviselő úr nemrégiben kapott is tájékoztatást ezekről a megbeszélésekről, és az illetékeseket, minden szereplőt szeretnénk bevonni, és mindenkitől várjuk a véleményt, a javaslatot, hogy hogyan lehet ezt megoldani, hiszen az elképzelésünk az, hogy minden érintett szereplő érdekét maximálisan figyelembe kell venni, és csak az ő javaslataik alapján tudjuk kialakítani a megoldást. Ha ez egy iroda létrehozása, akkor (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) természetesen a feltételeket meg kell hogy teremtsük. Így egyeztetünk a BM-mel, a vám- és pénzügyőrséggel, az ORFK-val, az Interpol magyarországi irodájával, a műkereskedőkkel (Az elnök ismét csenget.), itt a szövetség elnökével, biztosítókkal, bankokkal, egyházakkal. Ahogy ez a kör végigfut, az eredményről tájékoztatni fogjuk.
Elnézést, hogy tovább beszéltem. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi