OROSZ SÁNDOR

Full text search

OROSZ SÁNDOR
OROSZ SÁNDOR, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Az energiaadóról szóló törvényjavaslatról a környezetvédelmi bizottság ülésén - hasonlatosan, mint a környezetterhelési díjról szóló vita során is - élénk polémia alakult ki a tekintetben, hogy egyrészt helyénvaló, hogy a magyar adórendszer egy, a világ folyását és a fenntarthatóság követelményeit is sokkal inkább szem előtt tartó ökoadózás irányába mozdul el - megjegyzem: a többségi vélemény szerint mind az energiaadó, mind pedig a környezetterhelési díj esetében ez a mostani lépés az ez irányba tett első lépésként értékelendő -, ugyanakkor - és ez legalább ilyen súllyal kapott hangot a bizottság ülésén - minden egyes új adónem bevezetésénél fontos azt is vizsgálni, hogy a társadalmi és a gazdasági hatásai a bevezetett új adónemnek milyen következményeket tartalmaznak.
Az energiaadó vonatkozásában a szóba került mintegy 11-13 milliárdos költségvetési adóbevétel megítélésünk szerint még nem éri el azt a mértéket, ami egy ökoadó adórendszerre gyakorolt hatásaként értelmezhető, pusztán tehát egy első lépésről van szó. Természetesen az első lépés megtételénél a jó irány az, hogy - hasonlatosan az Európai Unió más államaihoz - azok a kibocsátások kapnak magasabb terhelést, amelyek jelentősen veszélyeztetik környezetünk, az ember élőhelyének az állapotát. Ilyen nagy szennyező forrásnak számít - és ezért is van, hogy az Európai Unióban is bevezetés előtt áll az energiaadó - maga az energiatermelés.
Az EU-hoz való csatlakozás kapcsán fölmerült, hogy miközben egyetértés mutatkozik az energiaadó bevezetésében, mégis indokoltnak tartja a bizottság - egyébként a bevezetést támogatók többsége is -, hogy vizsgáltassék felül annak pontos mértéke, hiszen - mint az indoklásból is kitetszik - jelenleg az Európai Unióban javasolt irányelvnek durván a kétszeres mértékét javasolja a javaslat bevezetni. Nagyon fontosnak értékeli az egyetértő többség is azt, hogy a 2004. évi áramdíjra vagy árakra gyakorolt hatását pontos hatástanulmány mutassa be.
Egyetértés mutatkozik, hogy jó az a kísérlet, amelyik a biomasszából nyerhető energia esetében kedvezményeket biztosít. A többség fölhívta a figyelmet arra, hogy a távhővel kapcsolatos, egyébként támogatott kivételezés, miszerint a távhő után ilyen adót nem kellene fizetni, további kormányzati aktivitást igénylő kérdés, hiszen ahhoz, hogy ezt a jövő év májusa után is tartani lehessen, szükség van az ezzel kapcsolatos derogációs igényünknek és elképzelésünknek az Európai Unióval való megtárgyalására, illetőleg annak elfogadtatására.
Summázva: a környezetvédelmi bizottság többségi álláspontja az volt, hogy a beterjesztett energiaadóról szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmas, és a vita eredményeként kialakítható, adott esetben konszenzussal is kialakítható módosításait követően el is fogadható.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi