DR. CSÁKY ANDRÁS

Full text search

DR. CSÁKY ANDRÁS
DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az egészségügyi bizottság múlt heti ülésén, számos szolgáltató kérdését is tolmácsolva a 102/2003-as kormányrendelet kapcsán érdeklődtem, hogy a jogszabály 10. §-ában említett miniszteri tájékoztató, amely a finanszírozás alapját képező különböző egészségügyi beavatkozások minimális idejét lenne hivatott közzétenni, hol jelent meg, hisz a rendelet augusztus 1-jétől hatályos.
Továbbá érdeklődtem, nem tartja-e alkotmányellenesnek a rendelkezést, hisz az Alkotmánybíróság 54/1996. számú határozatában kimondta, hogy az államnak a szolgáltatások teljesítését a rendszeren belül akkor is biztosítania kell, ha az a meghatározott és finanszírozott szolgáltatásokat meghaladja. Magyarul: ha megtörtént egy beavatkozás vagy elláttak egy beteget, annak ellenértékét a biztosítónak ki kell fizetnie. Ismertnek kell lenni ön előtt annak a ténynek is, hogy a szerződés szerinti kapacitások messze nem fedezik a tényleges szükségleteket.
Ez utóbbi kérdésemre a miniszter úr nem válaszolt, az előbbivel kapcsolatban pedig közölte, hogy a szabálykönyvben, azaz a 9/1993. számú népjóléti miniszteri rendeletben megtalálom a kérdéses adatokat, és kedvesen - ezt idézőjelbe téve - felajánlotta, ha nem rendelkezem szabálykönyvvel, küld egyet. Nos, miniszter úr, örömmel tájékoztatom, rendelkezem szabálykönyvvel, de abban a beavatkozások időtartama nem szerepel.
Ennek alapján kérdezem öntől: hol tette közzé a minisztérium az augusztus 1-jétől hatályos minimális időkereteket? Nem tartja-e ellentétesnek a kormányrendeletet az Alkotmánybíróság már idézett állásfoglalásával? Megjegyzem, hogy e tekintetben nem csupán a járóbeteg-szakrendelések ellátási idő alapján történő finanszírozásáról van szó, hanem a jogszabály 11. §-áról is, ami kimondja: az aktív fekvőbetegosztályról csak az osztály ágyszáma és a tárgyhónap napjai számának szorzatával meghatározott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ápolási nap szerinti teljesítmény számolható el.
Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi