FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese a hazai könnyűipar, azon belül is a textil-, ruha- és cipőipar. A keleti piacok elvesztése, az import beözönlése és a feketekereskedelem miatt óriási visszaesés következett be: tíz év alatt felére csökkent az iparon belüli részesedés aránya, megszűnt a cégek és munkahelyek kétharmada. A túlélőknek rossz műszaki feltételek között, alacsony bérekkel és jövedelmezőséggel kellene lépést tartani a vetélytársaikkal.
A megoldás érdekében tanulmányok sokasága készült el, a szakma képviselői rendre konkrét javaslatokkal álltak elő. Eddig persze valamennyi kormány segítséget ígért, de legfeljebb néhány feljegyzésre, átiratra, nem sokat érő rendeletre és alkalmanként egyedi beavatkozásra futotta az erőből. Mára a tartalékok teljesen kimerültek, a bérmunka költségei kritikusak, változatlanul gyengélkedik a vámolás, nincs érdemi fogyasztóvédelem, nem segíti az exportot az árfolyam-politika, a milliárdos pályázatokból és támogatásokból alig részesül a ruházati ipar. Mindezek következményeként sorra szűnnek meg a neves, egy-egy település életét meghatározó cégek, illetve dolgozók százait bocsátják el.
Tisztelt Államtitkár Úr! Minden visszavonulás fájdalmas és sokba kerül, de a legdrágább a rendezetlen visszavonulás. Erre tekintettel kérdezem, szándékában áll-e a kormánynak a ruházati ipar megsegítése. Várhatók-e ezen a téren érdemi, megelőző és összehangolt kormányzati intézkedések?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi