DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Én is a biztonságról szeretnék beszélni mai napirend előtti hozzászólásomban, a közlekedés biztonságáról. Bizonyára emlékeznek képviselőtársaim is arra a szörnyű hétvégére, amikor 19-en haltak meg az úton közlekedési baleset miatt. 2003 májusában érezhetően emelkedett a közúti balesetek száma. Ezért 2003. június 16-án közlekedésbiztonsági kampányt rendeltem el az országos rendőrfőkapitánynál, amelyet 2003. június 20-án meg is kezdtek a rendőrök a közutakon.
A közlekedésbiztonsági kampány eddigi tapasztalatai egyértelműen a fokozott közúti ellenőrzés sikerét bizonyítják. Az átfogó hatáselemzés szeptember végére készül el, de a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően jelentős javulás tapasztalható a baleseti statisztikákban. Az előző év nyári időszakához képest jelentősen csökkent a halálos és a súlyos közúti balesetek száma, ugyanakkor sajnálatos tény az, hogy a könnyű sérülést okozó balesetek száma tovább emelkedett az elmúlt időszakban. Ennek érdekében a nyári közlekedésbiztonsági kampányt ősszel is folytatni fogja a rendőrség, elsősorban az iskolák környékén és a közterületeken erősítik meg a rendőri jelenlétet.
Az átfogó közúti ellenőrzésben 1330 rendőr vett részt, jelentős technikai eszköztárat felvonultatva, például 51 alkalommal helikoptereket is bevetett a rendőrség a közúti ellenőrzésben. Az intézkedő rendőrök több mint 73 ezer állampolgárt figyelmeztettek, 150 ezer esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki, amelynek összege meghaladta a 750 millió forintot.
Tisztelt Képviselőtársaim! A határozott rendőri fellépés hatására a közlekedési fegyelem érezhetően javult az országban. Az eredmények elérése érdekében a rendőrség jelentős energiákat mozgósított. Ezúton is szeretném elismerésemet és köszönetemet kifejezni az ebben a kampányban részt vevő rendőröknek és családtagjaiknak is, ugyanis - önök közül bizonyára kevesen tudják - emiatt a rendőrök jelentős része a nyári szabadságolási időszakban mindösszesen egy hét szabadságot kapott csak a vezetőitől.
Őszinte örömmel tapasztaltam azt, hogy az állampolgárok nagy többsége mindvégig támogatta a fokozott közúti ellenőrzést. Tisztában vagyok azzal, hogy senki nem boldog, amikor sietős útja közben a rendőrök megállítják, és a közlekedési ellenőrzés akadályozza az állampolgárokat abban, hogy a saját tempójukban tovább haladjanak. Azonban ezt a néhány perces kellemetlenséget vagy időkiesést, úgy látom, hogy megértéssel tapasztalták az emberek, hiszen tisztában vannak azzal, ez szükséges ahhoz, hogy a gyorshajtást, az ittas vezetést, ami a legnagyobb veszélyt jelenti, valamint az engedély nélküli közlekedést a hatóság ki tudja szűrni. Az utazók biztonsága érdekében a biztonsági öv használatára is szigorúan figyeltek a rendőrök.
A súlyos személyi sérülésekkel és halállal végződő balesetek jelentős csökkenése után, nekem meggyőződésem, hogy a könnyű sérüléseket okozó balesetek visszaszorítására is törekedni kell. Szeptember 1-jétől az iskolák környékén fokozott a rendőri jelenlét - ezt bizonyára önök is tapasztalhatták. Ez a fokozott gondoskodás a gyermekbalesetek megelőzésére irányul, ugyanakkor - az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve - elriasztja a bűnözőket és távol tartja a drogterjesztőket is, legalábbis ez a feltett szándéka ennek a rendőri jelenlétnek.
A balesetek megelőzésére külön gyermekbaleset-megelőzési kampány indult. Országosan 800 óriásplakát figyelmezteti a vezetőket, hogy becsöngettek, vigyázzanak a gyermekekre. A rádió- és a televízió-csatornákon is felhívják a vezetők figyelmét a fokozottabb, körültekintőbb vezetésre az iskolák környékén.
Gyermekeink biztonságára nemcsak a rendőrök, hanem a polgárőrség is figyel, aktívan segítik az iskolák környéki akciót, az iskolai tanévben járőrözést végeznek az iskolák környékén.
(13.20)
Tisztelt Országgyűlés! Szeretném a nyilvánosságon keresztül felhívni a figyelmét a civil szervezeteknek, pedagógusoknak, egyéb segítőknek, hogy vegyenek részt ők is a gyermekbaleset-megelőzési kampányban, hiszen ennek a sikere (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és hogy ebben eredményesek legyünk, nem csak a rendőrség feladata. Mindenki hazavárja a szeretteit; kérem, legyenek az utakon óvatosak!
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi