DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Akkor... (Zaj a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólás ugyanonnan: Csak az igazat! - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Akkor bizonyára a képviselő úr is mérlegeli azt, hogy az ilyen jellegű kijelentéseknek és az ilyen jellegű, egymás mellé tendenciózusan állított valós s valótlan dolgoknak mi is a következménye. (Demeter Ervin: Csak valós...)
A következménye röviden az, hogy megpróbálja elhitetni azt a közvéleménnyel, megpróbálja elhitetni a magyar és a nemzetközi közvéleménnyel, hogy Magyarországon olyan politikusok vannak a politika színterén, olyan személyek vannak az üzleti életben vezető pozícióban, akik bizonyára megbízhatatlanok, akiknek (Dr. Áder János: Ezt mindenki tudja!) bizonyára a csalás az egyetlen fontos momentuma. Ha a képviselő úr így állítja fel a logikát, akkor természetesen vállalnia kell ennek azt a konzekvenciáját is, hogy az a cég, amelyiknél ma már nyilvánvalóan megállapították az eddig rendelkezésre álló tények alapján, hogy több milliárd forint tűnt el, s amely cégnél a fideszes kormányzás időszakához köthető több vállalkozás, vállalkozásonként több milliárd forintot mozgatott meg… - én nem mondom, hogy mosott át, mert azt gondolom, ezt nem tudja egyikünk sem állítani, hogy átmosták-e ezt a pénzt vagy sem; vannak olyan feltételezések, amelyek szerint ezt a pénzt átmosták. Ha átmosták, akkor nyilvánvalóan majd fény fog derülni arra is, hogy ki kezelte a mosógépet; meg fogjuk majd ismerni a rendőrségi vizsgálat alapján azt is, hogy pontosan hová is lett ez a pénz, honnan indult el, és valóban kiket és milyen nagyságú kár ért. Azt gondolom, ma egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy azt meg tudná mondani, hogy valóban ért-e ennyi, annyi vagy amannyi kár ott ügyfeleket annál a cégnél.
(14.00)
Ha tehát a képviselő úr ilyen állításokat tesz, akkor azt gondolom, hogy célszerű lenne ezeket az állításokat pontosabban is alátámasztani. Az én eddigi ismereteim szerint az, amit a képviselő úr elmondott, maximum a feltételezés szintjén igaz, mármint az, hogy az egyik banknál, ahol a jelenlegi miniszterelnök volt a bank elnöke, abban a periódusban, amely periódusban ő a bank elnökeként működött, erre a bizonyos pénzmosási akcióra sor kerülhetett volna. Miután ez feltételezés volt, azt gondolom, hogy szerencsétlen a képviselő úr hozzászólásában a dolgokat így egymás mellé állítani. (Dr. Répássy Róbert közbeszólása.)
Azt pedig e Ház falai között többen megválaszolták már az elmúlt időszakban, hogy nem vitathatóan László Csaba jelenlegi pénzügyminiszter, igen, a K&H Banknál dolgozott abban a periódusban, amikor az ABN AMRO és a K&H egyesülése zajlott Magyarországon, mégpedig az integrációért felelős vezérigazgató-helyettesként sem felügyeleti jogköre, sem közvetlen kapcsolata azzal a tevékenységével a banknak nem volt, amely tevékenységében feltehetően akkor már folyt ez a nem teljesen törvényes tevékenység. Ugyanakkor mára nyilvánvalóvá vált mindannyiunk előtt az, hogy volt Magyarországon egy olyan szervezet, és van Magyarországon egy olyan szervezet, amelynek e szabálytalan, nem törvényesen folyó tevékenységről pontos információi voltak, hiszen a szervezet egyik jogelődje megállapította mindkét jogelőd brókercégnél végzett vizsgálatában, hogy nem megfelelő, nem törvényes a szervezeteknek a nyilvántartása. Hogy, hogy nem, Szász Károly úr, miután ennek a szervezetnek a vezetőjévé vált, ezt követően olyan papírt írt alá, és olyan papírt adott ki immár a K&H Equitiesnek, ami alapján semmilyen kötelezettség nem terhelte tovább a K&H Equitiest e zavaros és nem pontos nyilvántartások pontossá tételében.
Ha tehát valakinek felelőssége van abban, ami ez alatt az időszak alatt történt, akkor nagy valószínűséggel a jelenleg rendelkezésünkre álló - hiszen nyilvános dokumentumokról beszélünk - dokumentumok alapján az megállapítható, hogy a PSZÁF jelenlegi vezetésének bizonyosan van ebben felelőssége. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Ezért tehát azt szeretném kérni, képviselő úr, hogy ha tényeket kíván megállapítani, akkor maradjunk annál, hogy a PSZÁF vizsgálatainak az eredménye alapján és a bebizonyított valóság alapján állapítson meg tényeket, és lehetőleg a kijelentéseivel ne keltsen olyan gyanút, mintha az egész magyar politikai közéletben (Az elnök jelzi az idő leteltét.) csak - az ön kifejezésével használt - megbízhatatlan személyek lennének pozícióban.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi