KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt mondta Font Sándor, hogy a vitában a szocialista képviselők vagy a szocialista képviselők egyike ravaszul cserélgeti a különböző megfogalmazásokat és az időpontokat. Nos, tisztelt Ház, ha valaki elolvassa ezt a címet, amit a képviselői önálló indítvány tartalmaz, akkor bizony rájöhet arra, hogy itt nagyon ravasz cserélgetésekre került sor. Hiszen a cím először feltárt brókerbotrányról beszél, majd Pannonplast-részvény vásárlásáról, utána milliárdos sikkasztásról egy bizonyos brókercégnél, majd utána szóba hozza a miniszterelnököt, aki jóval miniszterelnöksége előtt bankelnök volt egy meghatározott bankban, és utána rögtön kiterjeszti a kormánypolitikusokra, nem mondva meg azt, hogy a jelenlegi vagy az előző kormánypolitikusokra gondol, vagy egyáltalán milyen kormánypárti politikusokra gondol.
Tehát már önmagában ez a ravasz cserélgetés is gyanút kelt az emberben, hogy tulajdonképpen mi a szándéka képviselőtársaimnak, akik ezt a vizsgálóbizottságot javasolták; mert ha a történéseket megnézzük időben, akkor bizony arról szól a történet, hogy volt egy, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által feltárt olyan tranzakció, amiben a Pannonplast-részvények vásárlása során a törvényes feltételeknek nem megfelelő mértékű részesedést akartak egyesek szerezni.
(19.00)
Majd utána a Pannonplast-részvények vásárlása kapcsán előkerült az, hogy itt bizony a K&H Equities brókercégnél bizonyos visszaélésekre került sor, nem 2003-ban, hanem úgy tűnik, folyamatosan, 2001-től 2002-ig és 2003-ban is, de ezt majd nyilván a vizsgálatnak kell megállapítania.
Akkor nagyon érdekes módon - ahogy már Wiener képviselőtársam utalt erre - kiderült az, hogy bizony, itt nemcsak a brókercégeknek volt bizonyos Btk.-ba ütköző esetleges cselekedete, hanem adott esetben volt még pénzmosás is bizonyos bankok tevékenysége között. Erre nagyon helyesen utalt Wiener képviselő úr, hogy ez most egy banknál csúcsosodik ki, ott, ahol a miniszterelnök úr korábban elnök volt. (Font Sándor: Igaz! Igaz!)
De hát éppen abban az időben kik voltak akkor a kormánypárti politikusok? Kik voltak a kormányzati politikusok, tisztelt képviselőtársaim? (Font Sándor: Ezt nehéz lesz összekapcsolnod, Laci!) Nem lesz nehéz, mert most szeretnék arra rátérni, hogy itt úgy gondolta Szijjártó Péter az előterjesztők nevében, hogy a Fidesz attól tiszta, hogy ők kinyilatkozták azt, hogy semmi közük nincsen a K&H brókercéghez. Nekem pedig éppen a kezembe került az a megállapodás, amit a K&H brókercég az egyik céggel kötött, hát kivel mással, mint Simicska Lajossal és Varga Tamással, éppen a Fidesz-székház bérleményéről. Ennek a tartalma is ismertté vált ezek után előttem, amiben azt látom, hogy miután a Fidesz-székházat megvásárolták, bérbe adták a Fidesznek. El lehet csodálkozni, tisztelt képviselőtársaim, hogy egy Lendvay utcai székházat, több mint 2 ezer négyzetmétert bérbe adnak 50 ezer forint/hó bérleti díjért!
Kedves Szijjártó Képviselő Úr! Tessék szíves lenni akkor majd rábírni a Fidesz-politikusokat arra, hogy nyilatkozzanak, hogy milyen érdekeltségük állt fenn 1996-tól kezdődően a K&H különböző cégeivel, mert ha ezt a nyilatkozatot megteszik, és megmagyarázzák azt, hogy a 2 ezer négyzetméter vajon piaci áron került-e bérbeadásra a Fidesznek 50 ezer forint/hó bérleti díjért, akkor úgy gondolom, hogy helyénvaló lesz az a megállapítása, amit tett.
A másik kapcsolat. Ezt a szerződést Simicska Lajos jegyzi. Éppen a Fidesz képviselőinek önálló indítványában olvasható - igaz, hogy ez, gondolom, banktitkot is képezhet, de nyilván valamilyen módon hozzájutottak, a Magyar Nemzet lehozta azt, hogy mikor kezdődött az Inter-Európa Banknál a vélelmezett pénzmosás -, tehát valamikor 2000 júliusára teszik ennek a történetnek az indulópontját.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nekem pedig a kezembe került egy 2003. szeptember 2-ai levél, ami tulajdonképpen azt bizonyítja, hogy itt a Vegyépszer Rt. is tulajdonképpen ügyfele volt ennek a K&H brókercégnek. Az is ismertté vált, hogy a Betonút Rt. is ügyfele volt, méghozzá jelentős, tízmilliárdot meghaladó értékben (Font Sándor: El is lopták a pénzét!) 2001-2002-ben.
Miért érdekes a 2000-es időpont? Tisztelt Képviselőtársaim! Akkor indul az autópálya-építés, ne feledjük el! Akkor indul az autópálya-építés, és ahogy ez a képviselői önálló indítvány sugallja, akkor már bizonyos pénzmosásokra sor került. Nyilvánvaló, hogy egy vizsgálatnak azért tisztáznia kell azt, hogy vajon hogyan tudta elősegíteni a K&H Equities brókercég tevékenységét adott esetben annak az Orbán Viktor által autópálya-építésre kijelölt két cégnek a szabad pénzeszköze, és még azt is tudjuk, kedves képviselőtársaim, hogy bizony a finanszírozás elég sajátságosan alakult az autópálya-építésnél. Úgy tűnik, hogy hasonlóságokat mutat abban, amit önök most 2003-ra megállapítottak az Állami Autópálya Kezelővel kapcsolatban, hogy bizonyos szabad pénzeszközei keletkezhettek mind a két autópálya-építő cégnek.
Azért hoztam ezt itt szóba, mert a piramis úgy állt fel, hogy voltak az adófizetők, akiknek a pénzét autópálya-építésre próbáltuk felhasználni, volt a Magyar Fejlesztési Bank, ahol Simicska Lajos, aki egyébként '96-ban megkötötte a bérleti szerződést a K&H-nak a cégével, kigondolja azt, hogy milyen modell szerint épül majd az autópálya Magyarországon, kiválasztják erre a két céget: a Vegyépszert és a Betonutat, létrehozzák a konzorciumot, és utána érdekes módon off-shore cégek irányába tűnik el a K&H brókercégen keresztül sok milliárd forint. De ez nem 2000… (Font Sándor: Még az Orbán-bányákat hozd már bele valahogy!) Hát az Orbán-bányák meg részt vettek nyilvánvalóan a kivitelezésben - örülök annak, hogy az összefüggést Font képviselőtársam felismerte, ily módon már nem is szükséges, hogy tovább magyarázzam ezt a kérdést.
De azt gondolom, éppen ezért lényeges az, hogy tisztázzuk, hogy mely kormányzati, mely kormánypárti politikusok érintettségét kell legelőször is, időrendben először vizsgálni. Tisztelt Ház! Ez az a kérdés, amit úgy gondolom, hogy nem lehet megkerülni.
A másik kérdés pedig az, hogy a PSZÁF-nak a folyamatban betöltött szerepéről mindenképpen szólni kell. Tóth Károly képviselőtársam nagyon világosan elmondta azt, és a tegnapi azonnali kérdések, interpellációs megszólalások is bizonyították, hogy a K&H bróker visszaéléseit jelentősen elősegítette a PSZÁF nagyvonalú, felületes magatartása. Kiderült az, hogy a PSZÁF 2001-2002-ben - és nem 2003-ban - ellenőrzéseket végzett ugyan, feltárta a szabálytalanságokat, de érdemi intézkedést nem tett azok megszüntetésére.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy az autópálya-építés két kiválasztott cége, a Betonút Rt. és a Vegyépszer milliárdokat tudott megmozgatni a brókercégnél, azt mutatja, hogy az Orbán Viktor által kiválasztott autópálya-építők - ez egyébként felelőtlen pénzköltés, hiszen közbeszerzési törvény nélkül választották ki ezeket a cégeket - jelentős szabad forrásokkal rendelkeztek. Megmagyarázhatatlan az, hogy a súlyos pénzbírságok kiszabását nem követte a PSZÁF részéről utóvizsgálatok lefolytatása, és az utóvizsgálatokkal megerősített számonkérés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Arra sincs értelmes magyarázat, hogy a felügyelet ugyan tudott a Kulcsár-féle ügykörről, ezt többször bizonyította már a sajtón keresztül számos politikus, teljes körű fedezetségi vizsgálatokat végzett, mégsem vette észre, hogy az ügyfelek pénze és értékpapírjai tulajdonképpen nincsenek meg. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Tisztelt Ház! Ennek a képviselői önálló indítványnak a kapcsán ezekre a kérdésekre is választ kell adni, és a vizsgálatot 2001-2002-ben kell kezdeni (Az elnök ismét csenget.), és ezért kell a volt kormányzati és kormánypárti politikusokra is kiterjeszteni a vizsgálatot.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi