DR. PERSÁNYI MIKLÓS

Full text search

DR. PERSÁNYI MIKLÓS
DR. PERSÁNYI MIKLÓS környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselők! Az első genetikailag módosított növényt 1983-ban állították elő, azóta a világ számos országában több tízmillió hektáron termesztenek ilyen növényeket. Így olyan új tulajdonságú szervezetek kerülhetnek hirtelen a környezetünkbe, amelyek nem természetes úton keletkeznek, vagy a hagyományos nemesítéssel nem is lehet őket előállítani. Ezek a szervezetek szerte a világon, így Magyarországon is heves viták kereszttüzében állnak, és számos környezeti, egészségügyi és gazdasági problémát vethetnek fel. Mindezeket felismerve 1992-ben az ENSZ Rio de Janeiróban elfogadta a biológiai sokféleségről szóló egyezményt, amely az élővilág megőrzésére, fenntartható hasznosítására és a belőle származó hasznok méltányos eloszlására vonatkozik. Ezt az egyezményt azóta 187 állam és az Európai Unió ratifikálta.
Az egyezmény a genetikailag módosított szervezetekre is kiterjed, ezért kidolgoztak egy részletes szabályozást, ez az úgynevezett Cartagena-jegyzőkönyv, amelyet 2000 májusában a magyar környezetvédelmi miniszter is aláírt. A jegyzőkönyv az 50. ratifikáció letétbe helyezését követő 90. nap után idén szeptember 11-én lépett hatályba. A ratifikáló országok között van számos európai uniós tagállam is. A hazai ratifikálás is indokolt, mert egyrészt összhangban van saját biztonsági érdekeinkkel, másrészt szolgálja a külpolitikai törekvéseinket.
A tárgyalások során Magyarország mindvégig vezető szerepet játszott, és a folyamat egyik eredménye, hogy hazánkban már 1998-ban is egy szabályozás született a XXVII. törvénnyel a géntechnológiai tevékenységről. Ez volt az első ilyen jogszabály a közép- és kelet-európai térségben. Ez a Cartagena-jegyzőkönyv, amelynek magyarországi kihirdetése is szükséges. A célja az, hogy szabályozza az élő, genetikailag módosított szervezetek biztonságos forgalmát, kezelését, felhasználását, különös tekintettel az országok közötti forgalomra. A riói nyilatkozatban az elővigyázatosság elvének betartása megfelelő védelmet biztosíthat a biológiai sokféleségre, az élővilág megőrzésére és a fenntartható hasznosítással kapcsolatos, esetleg kedvezőtlen hatásokkal szemben is, beleértve az emberi egészséget érintő kockázatokat. Az is célja, hogy megkönnyítse a kormányok, a gazdasági szereplők és a társadalom közötti együttműködést a biológiai biztonság érdekében.
A jegyzőkönyv hatálya minden élő módosított szervezetre kiterjed, kivéve a humán felhasználású gyógyszerkészítményeket, amelyeket más egyezmények szabályoznak.
(17.50)
Egyszerűbb eljárás vonatkozik a tranzit- és a zárt rendszerben felhasználandó, tehát a környezetbe ki nem kerülő módosított szervezetek szállítmányaira.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt lévő Cartagena-jegyzőkönyv egy rendkívül összetett, komoly veszélyeket magában hordozó, új problémakör és tevékenység állami szabályozását célozza. Ratifikálása mind hazánk biztonsága, mind pedig nemzetközi megítélése és az EU-csatlakozás szempontjából alapvető érdekünk. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a Cartagena-jegyzőkönyv megerősítését támogatni szíveskedjen.
Köszönöm tisztelt figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi