SZABÓ ISTVÁN

Full text search

SZABÓ ISTVÁN
SZABÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Legelőször is szeretném megköszönni Szalay Gábor képviselő úrnak arra irányuló szándékát, hogy a vitát emeljük ki az elfogultságok köréből, és próbáljunk tárgyszerűek lenni. Éppen ezért én arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy mindaddig nem sikerül ezt a kérdést tisztázni, míg önök közgazdaságilag tarthatatlan álláspontokat hangoztatnak.
A fejlett gazdaságok esetén valóban csődöt mondott a belsőkereslet-élénkítő gazdaságpolitika, de egy felzárkózó gazdaságnál igenis szükséges, és míg egy fejlett gazdaságnál akár az is megengedett, hogy a megbomlott egyensúlyt fiskális megszorításokkal próbálják helyrebillenteni, ez egy felzárkózó gazdaság esetében épp az ellenkező hatást éri el, lefékezi a gazdaságot; ez olyan közgazdasági törvényszerűség, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Egyébként nagyon sok folyóiratot tesznek le elénk az asztalra, ajánlom az önök figyelmébe: a Piac és Profitban hetek óta, számról számra folyik egy ezzel kapcsolatos vita. Tudom, hogy a szép képek elterelik az írott szövegről a figyelmet, de olvassanak bele, nagyon tanulságos megállapítások.
Ami pedig a sokat emlegetett árfolyam-politikát, a sáveltolást illeti, ajánlom figyelmükbe a Figyelő legfrissebb számát. (Felmutatja.) A Figyelő, szokásához híven évről évre megkérdezi a magyarországi vállalatvezetőket, hogy mi a véleményük a kormány gazdaságpolitikájáról és magáról a kormányról. Az árfolyam-politika rovatban kettes van. Egyértelmű, hogy nem érte el a célját a sáveltolás. Ha önök egy kicsit megerőltetik a fantáziájukat, pontosan ugyanúgy tudják, mint én, hogy kinek hozott hasznot a sáveltolás.
Ez egy tarthatatlan állapot, úgyhogy a sáveltolás nem egy olyan gazdaságpolitikai eszköz, amely az önök által emlegetett problémákra gyógyír lehetne.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi