CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön is említette, a kormány márciusban döntött a Dunaferr Rt. privatizációjáról. Az ok volt az első kérdés. Rögtön mondanom kell: a vállalat eladására azért kerül sor, mivel a vállalat hosszú távú, eredményes működéséhez megközelítőleg 50-100 milliárd forintnak megfelelő fejlesztési forrásbevonásra lenne szükség, melyhez a vállalat nyeresége - amely az első félévben kedvező piaci viszonyok között is csak mintegy másfél milliárd forint -, az elmúlt években felhalmozódott 60 milliárdot meghaladó bankhitelek törlesztése mellett nem nyújt fedezetet. Ezt a költségvetés sem vállalhatja magára, az európai uniós társulási szerződésben vállalt kötelezettségek és a források hiánya miatt sem.
Még jelentős állami támogatás mellett is labilis maradna a Dunaferr működése, hiszen méreténél fogva sem tud felhasználói piacra jelentős befolyást gyakorolni, valamint a felhasznált alapanyagok tekintetében is erősen importfüggő. Egy tőkeerős, az üzletágban jelentős befolyással bíró, esetleg alapanyagbázissal is rendelkező vállalat részeként hatékonyabb működésre van esély.
Ami a foglalkoztatottak védelmét illeti: a kormány a határozatában többek között rögzítette a leendő befektetővel kapcsolatos legfontosabb követelményeket, így elsősorban a leendő befektetőnek kötelezettséget és garancia kell vállalnia a munkavállalók foglalkoztatására, munkakörülményeik javítására, és rendelkeznie kell a hosszú távú működést biztosító technológiai fejlesztéshez szükséges forrásokkal is, hiszen csak a korszerűsítés jelentheti azt, hogy hosszú távon megmaradjanak a munkahelyek.
Ami a város és térsége munkaerő-piaci szerepét illeti, illetve, hogy az új tulajdonosnak kell-e szerepet vállalni: a rendelkezésre álló további egy percben válaszolnék erre a kérdésre is. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi