KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN informatikai és hírközlési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt azzal kezdem, hogy azért az valóban örömteli, hogy 40 százalékkal nőtt az elmúlt egy esztendő alatt a hazai internetezők száma. Ez a KSH adata szerint azt jelenti, hogy egyúttal a széles sávú internetezésbe bekapcsolódók száma megháromszorozódott Magyarországon.
Az év elején azt ígértük, hogy 100 ezerrel növekedni fog idén a széles sávú internetezők száma, és nyugodtan mondhatom, hogy ezt lényegesen meg fogja haladni a növekedés. Azért ezekben a növekedésekben már benne van, benne rejlik az is, hogy nem csupán a tehetősek, nem csupán a versenyképes lakosság tudott bekapcsolódni az internetbe, hanem azok a programok is elindultak, amelyek azt célozták, hogy minél szélesebb körben lehessen élni az új technológia eszközeivel. Gondolok itt arra a programra, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány, és idén tavasszal az egészségügyi szférában az orvosok, az ápolónők körében, a közszférában a könyvtárosok körében, az iskolában oktatók körében.
Később, az Európa-terv keretében elindítottuk a családosok, az iskoláskorú gyermekeket nevelők számára az úgynevezett 60 ezer forint kedvezményű Sulinet Expressz-programot, amelynek keretében - az adókedvezmény révén - nagyon sokan tudnak számítógépet vásárolni 60 ezer forinttal olcsóbban, illetve ha a konstrukció megengedi, akár három évre eltoltan, részletfizetéssel, gyakorlatilag önerőből vagy minimális önerővel számítástechnikai eszközhöz és internet-előfizetéshez juthatnak.
Mindemellett mégis teljesen indokolt, hogy meg kell teremtenünk a lehetőséget azoknak is az új technológiába való bekapcsolódásra, akik Budapesttől távolabb élnek, akiknek a szociális helyzete akár a városokban, akár Budapesten, akár a kistelepüléseken hátrányos. Ezért indította el a kormány néhány héttel ezelőtt a közhálóprogramot, amellyel 2005 őszére 2530 településen, gyakorlatilag minden településen, amely olyan közintézménnyel rendelkezik, amely közösségi célt szolgál, ott lesz a széles sávú internet-hozzáférés; 7300 közintézményt kötünk be az első fázis keretében, és ezekhez a terv szerint a lakosság is csatlakozhat, tehát széles sávú internethez juthat hozzá, gyakorlatilag az ország valamennyi településén 2006-tól a lakosság.
A másik nagyon fontos elem az úgynevezett Brunszvik Teréz-program, amellyel éppen a hátrányos helyzetű, vagy a kisebb lélekszámú települések óvodáskorú gyermekei számára kínálunk számítógépes hátteret, lehetőséget adva arra, hogy játékos formában elsajátítsák ezt, ismerkedjenek az új technológiával.
Végül kiemelném a munkaadói programot és a kisebbségi önkormányzati programot, amelynek mind az a célja, hogy ez a technológia ne csak a versenyképes szférához, hanem azokhoz is eljusson, akiket ma szociális vagy területi alapon egyértelműen hátrányos szférába tartozónak tekintünk. Szeretném kiemelni: ahhoz, hogy ez a használat során is tízmillió magyarhoz jusson el, valóban magyar nyelvű szolgáltatás kell, tehát a kormányzat következő feladatköre az elektronikus szolgáltatások, közszolgáltatások megteremtése az önkormányzati és állami szférában, és az iskolákban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a multimédiás tananyagok, magyar nyelvű anyagok terjesztése.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi