MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Én bizony szégyellem magamat, és pirul az arcom, amikor az élet elvesztéséért járó kárpótlásról van szó, hihetetlenül vontatottan halad. Kicsit emlékezzünk vissza a történtekre!
1997-ben nyílt meg erre a kárpótlásra a lehetőség, 180 ezer kérelemből 117 ezer jogerős kérelmet fogadott el négy hónap nyitvatartási idő alatt a kárrendező iroda. Az Orbán-Torgyán-kormány az 1999-es költségvetésben a szégyenletes 30 ezer forint értéket állapította meg. Nagyon sokan visszaküldték, mert megsértette őket ez a hihetetlenül alacsony összeg. Az Alkotmánybíróság meg is semmisítette ezt a határozatot, majd a jelenlegi kormány erre a költségvetési évre fejenként 400 ezer forintot irányzott elő, és erre 26 milliárd forintot biztosított.
Sajnálatosan kell megállapítani, hogy rendkívül vontatottan halad a kérelmek elbírálása, és megállapítást nyert, hogy az 1997-ben jelentkezettek közül már több mint 20 százalék meghalt. Azért gondoljuk meg, hogy az a gyerek, aki 12 éves volt '45-ben, most 70 éves, a 30 éves özvegy most 88 éves, és ennél idősebbek voltak azok, akik a hozzátartozóik, az Auschwitzban elfüstöltek vagy a Don-kanyarban odaveszejtettek után kapnák ezt a 400 ezer forintot. Van egy latin mondás, hogy kétszer ad, ki gyorsan ad - bis dat, qui cito dat -, itt meg kell fordítani (Az elnök jelzi az idő leteltét.), hogy semmit sem ad az, aki lassan ad, mert nem lesz kinek adnia.
Kérdezem az államtitkár urat: mit tesznek, hogy belátható időn belül kifizessék ezt a kárpótlást? (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi