DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ózdfalu község polgármestere a település külterületén lévő 060/1. helyrajzi számú ingatlan tulajdonba, illetve használatba adása érdekében valóban megkereste a minisztériumot.
(1.10)
Levele értelmében a kérdéses ingatlan a II-es, úgynevezett állami földalapba került kijelölésre, értékesítése azonban nem történt meg. Megkeresésünkre fentieket a Központi Kárrendezési Iroda is megerősítette. Az ingatlant az önkormányzat 1998-2000 között haszonbérleti szerződés alapján használta, és a szociális földprogram további működtetése érdekében az ingatlanra szüksége lenne. Az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint a földrészletre a bogádmindszenti mezőgazdasági és szolgáltató szövetkezet földhasználati joga van jelenleg bejegyezve. Az árverés-meghirdetés elmaradásának oka számomra nem ismert.
A Nemzeti Földalapról szóló 2001. évi törvény 1. §-ának (2) bekezdése szerint a Nemzeti Földalap tekintetében a tulajdonosi jogokat a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter gyakorolja, a 3. § (1) bekezdése értelmében a miniszter a Nemzeti Földalap felett a magyar állam nevében őt megillető tulajdonosi jogok gyakorlását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet útján látja el. Ugyancsak a miniszter hatáskörébe tartozik a II-es földalap módosításának engedélyezése is.
Nincs információnk azonban arról, hogy Ózdfalu polgármestere kezdeményezte volna a kérdéses ingatlannak a II-es földalapból történő kivonását. A bérbeadásnak ugyanis előfeltétele, hogy az ingatlan kikerüljön az II. számú földalapból. Ezért indokolt megemlíteni, hogy a 104/1991. (VIII. 3.) számú kormányrendelet 24. §-a értelmében a II-es földalap módosítására az árverési hirdetmény meghirdetésétől számított 15 napon belül nyújtható be kérelem. Az ingatlan tulajdoni helyzetének rendezéséig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet még a bérbeadás tekintetében sem intézkedhet.
Tekintettel arra, hogy az önkormányzat korábban szociális földprogram keretében hasznosította a földrészletet, valamennyi szakmai szempont körültekintő mérlegelése alapján és a birtokpolitikai irányelvekre is figyelemmel hozza meg a döntését a hatáskörrel rendelkező szerv az ózdfalui földrészlet használati viszonyainak a kérdésében.
Összegezve a fentieket: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem kívánja hátrányos helyzetbe hozni az önkormányzatokat, de a konkrét ügyben a bérbeadás feltételei, jogi feltételei hiányoznak.
A képviselő úr párhuzamos példája vonatkozásában azt tudom elmondani, ha egy társaság tulajdonosi körében külföldiek megjelennek, ez még nem jelenti azt, hogy a hatályos földhaszonbérleti szerződés fölmondható, vagy ez bárminemű változást eredményezhet a fennálló jogviszonyban, úgyhogy ez a párhuzam nem volt szerencsés.
Kérem válaszom elfogadását.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi