PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Évente közel 100 ezer gyermek születik hazánkban. A gyermekek optimális fejlődése szempontjából négy-hat hónapos kortól ajánlott a vegyes táplálás, amelynek egyik lehetséges módját a bébiételek jelentik. A kiváló minőségű gyermektáplálékok széles választéka, különböző ízesítése kapható. A gondot nem is ezek beszerzése, hanem a kiürült üvegek jelentik. Az üres bébiételes üvegeket ugyanis nem lehet visszaváltani. Ezekkel az üvegekkel, ha jól belegondolunk, több dolgot is lehet tenni. Vagy megfontolás nélkül, fittyet hányva a szelektív hulladékgyűjtés csekélyke lehetőségére kidobjuk, vagy kreativitásunkat latba vetve például tárolóedényeket csinálunk belőlük, esetleg zsákokban gyűjtve a pincében tároljuk.
Nézzük a számokat! Magyarországon féléves kortól általában egy gyermek napi két-három bébiételt fogyaszt el. Ha minden kisgyermek napi egy bébiételt eszik egy éven át, és évente 100 ezer gyermek születésével számolunk, akkor egy év alatt 365-ször 100 ezer, azaz 36,5 millió újrahasznosítható üres üveg keletkezik. Ha egy bébiételes üveg 6 centiméter vastag, akkor 36 millió bébiétel 219 millió centiméter, azaz körülbelül 2 millió méter, ami 2 ezer kilométer. Ekkora mennyiségű üveget háromszor sorba lehetne állítani Zalaegerszegtől Záhonyig. Nekem tizennégy éves fiú- és tizenhat éves lánygyermekem van. Amikor gyakorló apukaként bébiétellel etettem őket, az üvegeket még vissza lehetett váltani.
Tisztelt Miniszter Úr! Tudomásom szerint a környezetvédő szervezetek nyomására a tárca a közeljövőben kívánja az üvegvisszaváltással kapcsolatos környezetvédelmi előírásokat az európai uniós normáknak megfelelően újraszabályozni. Kérdésem az, hogy a szabályozási körbe be kívánják-e vonni a bébiételes üvegeket is, vagy azokat tovább kell a pincékben gyűjtögetni a gyakorló apukáknak és anyukáknak.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi