DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 2003-ban a családi adókedvezmény havonta igénybe vehető összege nem változott, ennek alapvető oka az, hogy a kormány olyan családtámogatási formákat részesít előnyben, amelyeket valamennyi gyermeket nevelő család, szülő valóban igénybe is tud venni. A családi kedvezmény esetében az alapvető problémát az jelenti, hogy a gyermekek között a szülő jövedelmétől, s így elméleti adóterhétől függően tesz különbséget, azaz a gyermekek között differenciál, a szülő jövedelmétől függően. Ezt jelzi, hogy a kedvezmény teljes összegét 2000-ben a háromgyerekes családok 72 százaléka, a négygyermekes családok körülbelül 62 százaléka tudta igénybe venni.
A családi kedvezmény olyan átalakítása, amely lehetővé teszi, hogy egyre több gyermek után lehessen a kedvezményt igénybe venni, a kormány elhatározott célja, szándéka. Ennek bizonyítéka, hogy az idei évtől kezdődően a családi adókedvezmény év végi megosztására a házastársakon kívül az élettársak is jogosultak, hiszen a gyermeket megillető adókedvezmény nem függhet attól, hogy a szülők házastársi vagy élettársi viszonyban élnek-e.
2002-ben a családok helyzetét leginkább befolyásoló intézkedés a minimálbér adómentessé tétele volt. Ez az intézkedés azt is eredményezi, hogy nőtt azoknak a családoknak a száma, ahol nemcsak az egyik szülő adóterhei csökkennek, hanem a növekvő adójóváírás és a másik szülő által igénybe vehető kedvezmény megosztása révén mindkét szülő kevesebb adót fizetett.
A képviselő úr számszerű kérdésére, hogy tudniillik 500-600 ezer forint egy főre jutó jövedelemig terjedő adómentesség mekkora költségvetési bevételkiesést eredményezne, az a válasz adható, hogy a becsült bevételkiesés mintegy 25 milliárd forint évente, és ez a 2003. évi jövedelmi és adószámokkal számolt értéket jelenti. A 2004. évre benyújtott, immár önök által is ismert személyi jövedelemadó-szabályok szerint, ha a magánszemély bérjövedelemmel rendelkezik, és egy gyermek után jogosult családi adókedvezmény igénybevételére, évi 800 ezer forint jövedelemig nem fizet adót. Ha a bérjövedelemmel rendelkező magánszemély 2004-ben két gyermek után vesz igénybe családi adókedvezményt, jövedelme 1 030 769 forintig nem adózik. Ha pedig három gyermek után érvényesíti a családi adókedvezményt, akkor 1 705 357 forintig nem kell adóznia.
Emlékeztetnék rá, hogy a 2002-re kihirdetett személyi jövedelemadó-szabályok szerint a bérjövedelemmel rendelkező magánszemély egy gyermek eltartása esetén évi 400 ezer forintig, két gyermek eltartása esetén évi 685 ezer forintig, három gyermek eltartása esetén évi 1 millió 421 ezer forintig nem fizetett volna adót.
Köszönöm figyelmüket. Kérem a válasz elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi