SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! (Zaj. - Az elnök csenget.) A Magyar Demokrata Fórum politikájának központi kérdése a népességfogyás ütemének a csökkentése. A népességfogyást a nemzeti fejlesztési terv is a legnagyobb veszélyek sorában említi. Ezért vetődik fel joggal a kérdés, hogy szükséges-e adóztatni a nagycsaládos háztartásokat.
A liberális felfogás szerint a gyermekvállalás magánügy, de az már nem magánügy, hogy a romló népegészségügyi mutatók és az elöregedő társadalmunk miatt rohamosan csökkenő népességen belül egyre kevesebb lesz a gyermek. A XXI. század első évtizedének legsúlyosabb nemzetpolitikai kérdése tehát így hangzik: lesz-e elég aktív kereső, aki kitermeli a növekvő nyugdíjtömeget, és lesz-e elegendő járulékbefizető, aki megtermeli az egyre költségesebb egészségügy kiadásait?
A kérdésre a válasz a jelenlegi kormánypolitikából adódóan egyértelműen: nem. Az egész társadalom érdeke, hogy több gyermek szülessen, és a felnevelkedő korosztályok soraiból minél többen szerezzenek jó munkaerő-piaci pozíciót. Ennek egyik előfeltétele a nagycsaládos háztartások jövedelemtermelő képességének a biztosítása. Ma a gyermekes háztartások egynyolcadában van három vagy annál több gyermek. A gyermekszám növekedésével a háztartások jövedelme drámaian csökken.
(14.40)
A három vagy annál több gyermeket nevelő háztartásokban élő családok egy főre jutó átlagjövedelme nem éri el az egy gyermeket nevelő családok egy főre jutó átlagjövedelmének a 46 százalékát. A nagy családok többsége egykeresős, azaz egy eltartóra legalább 4-5 eltartott jut. Ebből következően a felelősségük is fokozott. A több gyermek szülése miatt a nagycsaládos édesanyák többsége nem tudja folytatni kereső tevékenységét. A több gyermeket nevelő családfők felelőssége ezért fokozott, mivel munkahelyük elvesztése után az egész család elszegényedhet. Nagy családban nevelkedik közel minden negyedik gyermek, összesen 571 ezer fő. A nagy családot eltartó keresők viszont az összes aktív keresőnek mindössze 5 százalékát teszik ki, 187 ezer fő.
Felvetődik a kérdés: szükséges-e adót fizetnie annak, akinek a vállán ekkora teher és felelősség van? Mekkora hiányt okozna a költségvetésben, ha addig az egy főre jutó jövedelemig nem kellene adózni a nagycsaládos családfenntartónak, mint amit az egygyermekes, illetve gyermek nélküli háztartások realizálni tudnak, azaz 500-600 ezer forint/fő/év? Ez az adókedvezmény lefedné évente a 2,5-3 millió forintos nettó jövedelmet egy olyan családnál, ahol három kiskorú gyermeket nevelnek, és az édesanya otthon van, csupán gyermekgondozási segélyt vagy gyetet kap.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ma ez a család, illetve családfenntartó 3 millió forintot megközelítő éves jövedelem esetén 360 ezer forint adócsökkentést tud érvényesíteni. Ennek a felső határa el kellene hogy érje az 1 millió forintot.
Köszönöm, hogy meghallgattak. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi