GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN, a honvédelmi bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A honvédelmi bizottság szeptember 23-ai ülésén nagyon hosszú vitában tárgyalta meg ezt az indítványt, amely a H/5352. számot viseli. A bizottságban 11 igen és 8 nem szavazat mellett támogattuk az általános vitára való alkalmasságot és a tárgysorozatba-vételt.
A többségi képviselőknek - és ők a kormánypárti képviselők voltak - az a véleménye, hogy amennyiben az alkotmánymódosításra már sor került volna, akkor erre a nagyon rövid, mindössze egy paragrafusból álló indítványra nem lett volna szükség, az nem lett volna indokolt. Ugyanakkor hangot adtunk annak, hogy nagyon furcsa, hogy amikor a szövetségi kötelezettségeinkből fakadó feladat teljesítéséről van szó, akkor ellenzéki képviselőtársaink a négypárti egyeztetés ellenére az indítványt nem támogatják, miközben szóban az hangzott el, hogy elvi kifogást nem támasztanak az indítvány ellen.
A többségi képviselők azt is kezdeményezték a bizottságban, hogy a Ház vezetése tegyen még egyszer kísérletet arra, hogy a vita későbbi szakaszaiban már a Házszabálytól eltérően tárgyaljuk ezt az országgyűlési határozatot, hogy minél előbb érvényes határozat születhessen, és a magyar katonák valóban részt vehessenek az afganisztáni békefenntartásban.
Azok az aggályok, amelyek elhangzottak a vitában, jelesül, hogy létszámkorlátot kell felállítani, ezek nem valósak, mert valójában nem lehet katonákat ezen címszó alatt vég nélkül külföldre vezényelni, mert ez a határozat kizárólag a NATO-parancsnokságon szolgálatot teljesítő katonákra vonatkozik. Márpedig ennek a csatlakozási dokumentumokban rögzített keretszáma van, pillanatnyilag 140-150 fő körül van, tehát szó sem lehet arról, hogy akár ezt mind egyszerre vagy ennek többszörösét lehetne ide vezényelni.
A másik szintén nagyon lényeges kérdés az időbeli korlát kérdése. A bizottsági vitában tisztázásra került, hogy meghatározott NATO-szabvány előírja azt, hogy a NATO-parancsnokságokon szolgálatot teljesítő tisztek legfeljebb 180 napos időtartamban vezényelhetők más helyre, más térségbe, tehát ilyen szempontból, ha időkorlátot akarunk felállítani, akkor ennél rövidebbet kellett volna a határozatban meghatározni. Ezzel mi nem értettünk egyet, azon indokból kifolyólag, hogy a NATO tervezési gyakorlata nyilván ezt a 180 napos időkeretet veszi figyelembe, amikor a vállalást megtette arra, hogy a parancsnokságot átveszi Afganisztánban. Tehát a tervezésnél nem célszerű, hogy a magyar tisztek, a magyar katonák külön megpántlikázottként szerepeljenek a rendszerben, hogy velük nem lehet a NATO-szabvány szerinti 180 napos határidővel számolni, hanem ennél csak rövidebb idővel.
Összefoglalva: azért támogatjuk ezt a javaslatot, mert meggyőződésünk, hogy a magyar tiszti állománynak is meg kell adni azt a lehetőséget, hogy bizonyítsák alkalmasságukat, rátermettségüket a parancsnoki munkára, a parancsnoki tevékenységre, ehhez pedig együtt kell részt vegyenek a NATO más országokból delegált tisztjeivel együtt az egyes feladatok végrehajtásában.
Köszönöm szépen a figyelmüket. Még egyszer megismétlem a jegyzőkönyv számára: 11 igen és 8 nem szavazattal a bizottság támogatta az általános vitára való alkalmasságot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi