IVÁNCSIK IMRE

Full text search

IVÁNCSIK IMRE
IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2001. december 20-án fogadta el 1386. számú határozatát, amely felhatalmazást adott az afganisztáni nemzetközi biztonsági közreműködő erők, angol nyelvű nevének rövidítésével, ISAF létrehozására.
Az Országgyűlés - az ENSZ BT döntésére alapozva - az afganisztáni nemzetközi biztonsági közreműködő erők műveleteiben magyar katonai egészségügyi kontingens részvételéről szóló 111/2002. számú határozat elfogadásával lehetőséget teremtett egy legfeljebb 50 fős magyar katonai egészségügyi kontingensnek az ISAF-művelet keretében történő kiküldésére.
Az Észak-atlanti Tanács 2003 áprilisában úgy döntött, hogy a NATO 2003 augusztusától fokozott szerepet vállal az ISAF-misszióban, és ennek keretében a szövetség létrehoz egy hadszíntéri parancsnokságot Afganisztán területén. E hadszíntéri parancsnokságot különböző NATO-parancsnokságok személyi állományából állítják fel, többek között a NATO portugáliai parancsnokságából.
A különböző NATO-parancsnokságokon szolgáló magyar katonák átvezényléséhez kapcsolódó magyar közjogi döntés szükségességéről a NATO illetékeseit tájékoztattuk. Tekintettel arra, hogy jelen esetben az alkotmány 19. § (3) bekezdés j) pontjában foglalt békefenntartó tevékenységben történő részvételről van szó, az Országgyűlés előzetes engedélyét kell kérni a katonák igénybevételéhez.
Ennek érdekében nyújtotta be a kormány a szükséges határozati javaslatot, amely az orvoscsoport kiküldését engedélyező országgyűlési határozat módosításával tenné lehetővé magyar katonáknak a NATO afganisztáni parancsnokságán történő szolgálatteljesítését. Ennek indoka az, hogy ugyanazon a műveleti területén egyazon tevékenységi körbe tartozó, azaz békeművelettel kapcsolatos országgyűlési döntési kompetenciáról van szó. A két feladat egymástól ugyan független, de logikailag egységes kezelést kíván meg, hasonlóan például a balkáni magyar szerepvállalással kapcsolatos, korábban elfogadott országgyűlési döntésekhez.
A határozat soron kívüli elfogadása azért indokolt, mert a kijelölt parancsnokságon szolgáló magyar katonáknak már október 31-étől teljes készenlétben kell állniuk, ami azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve bármelyik pillanatban sor kerülhet a kitelepülésükre. Az addig rendelkezésre álló időben kell őket felkészíteni, felszerelni és a szükséges előzetes orvosi ellátásban részesíteni.
A határozati javaslat bizottsági vitája során ellenzéki képviselőtársaim kifogásolták, hogy a kormány tervezete sem időbeli, sem létszámkorlátozást nem tartalmaz. Ennek oka, hogy az Észak-atlanti Tanács az afganisztáni békefenntartás parancsnoksági funkciójának ellátását határozatlan időre vállalta.
(18.20)
Korábban e parancsnoksági funkciókat egy-két NATO-tagország mint vezető nemzet gyakorolta, a többi közreműködő tagországhoz képest komoly megterhelést vállalva, ami nyilvánvalóan aránytalan munkaterhet eredményezett a tagállamok között.
Az Észak-atlanti Tanács döntése éppen a tagállamok közötti kohézió erősítését, a zavartalanabb működést és a kiegyenlítettebb tagállami hozzájárulást szolgálja. Ennek leghatékonyabb eszköze a már létező NATO-parancsnokságok részeinek vagy egy teljes parancsnokságnak a kijelölése és telepítése. E NATO-parancsnokságokon a NATO által meghatározott számban és beosztásokban teljesítenek szolgálatot a tagállamok katonái. Ez a rendszer évtizedek óta így működik, valójában a NATO működésének az egyik pillére. Tíz olyan NATO-parancsnokság van, ahol magyar katonák teljesítenek szolgálatot, és amely parancsnokságok részben vagy egészben Afganisztánba telepíthetők.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a Magyar Köztársaság szövetségesi kötelezettségvállalásaival összhangban, különös tekintettel az Észak-atlanti Tanács e tárgyban hozott döntésére, a határozati javaslatot szíveskedjenek elfogadni.
Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi