MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örömmel hallottam a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselőjének nyilatkozatát. Úgy gondolom, hogy túl kell lépni azokon a görcsökön és gátlásokon, amelyek eddig megakadályozták, hogy a NATO-val való együttműködésünk teljesen gördülékeny legyen.
Miről van itt szó? Arról van szó, hogy a NATO-hoz egyre több parancsnoki és beosztotti helyre vezénylünk katonákat, ezeknek a katonáknak, akik hivatásos katonák, jól képzett katonák, fontos előmeneteli lehetőséget jelent, gyakorlatot jelent a számukra, ugyanakkor országunk hírnevét is öregbíteni tudják. Amennyiben nehézkessé válik ezeknek a katonáknak a vezénylése a közösen elhatározott NATO-feladatok végrehajtására, akkor ez komoly problémákat okoz, és úgy gondoljuk, hogy föl kell oldanunk azokat a jelenlegi nagyon szoros alkotmányos előírásokat, és lépcsőznünk kell olyan szempontból, hogy a NATO-val való megállapodásainkban helyt tudjunk állni.
Maga a NATO vezetése is gondolkozott azon, hogy megreformálja ezt a területet, és olyan döntést készítenek elő, hogy egy-egy meglévő parancsnokságot fognak megbízni azzal, hogyha valamilyen új feladat merül fel a világ bármely részén. Így egy összeszokott parancsnoki stáb, együttes együtt, közösen fogja végrehajtani a feladatokat. Tehát ebben az esetben még inkább szükség lesz arra, hogy a különböző országokból odadelegált, odavezényelt katonák, katonatisztek vezényelhetők legyenek, és a feladataikat el tudják látni.
(18.40)
Úgy gondolom, hogy itt különböző nehézségek voltak, hiszen valóban az Országgyűlés hatáskörébe tartozott az Afganisztánba küldendő orvoscsoportnak a delegálása, és ennek a megváltoztatása mindenképpen az Országgyűlés kétharmados többségét igényli. Az a véleményem - meghallgatva most a Fidesz javaslatait -, hogy ezek nagyrészt logikusak és elfogadhatók. Úgy gondolom, hogy a részletes vita keretében ezt meg kell tárgyalni.
A Szabad Demokraták Szövetsége és a magam nevében elfogadásra javaslom a javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi