DR. CSÁKY ANDRÁS

Full text search

DR. CSÁKY ANDRÁS
DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Gondolom, egyetértünk abban, hogy a halál misztikus, fájdalmas része életünknek; az elkerülhető halál azonban már egy másik dimenzió, az etika, sőt inkább a lelkiismeret síkja. Transzplantációs várólistán lenni és várni az életmentő szervet, iszonyatos érzés lehet. De ha emellett a híradásokból az hallatszik, hiába lesz donor, pénzhiány miatt nem kapok esélyt a túlélésre, nos, tisztelt képviselőtársaim, úgy gondolom, a mi képzeletvilágunkon túlmutató érzés lehet. Nem is kívánom itt senkinek, hogy ebben része legyen.
Az egészségügyi törvény rendelkezik arról, hogy minden évben a költségvetésben külön soron kell meghatározni a következő évi ilyen jellegű beavatkozásokra szánt összegeket. Évről évre a keret növekedett, az idei évre a költségvetésben 22 májátültetésre biztosított a költségvetés pénzt. Ezt túllépték, hál' istennek, és néhány héttel ezelőtt hasonló jellegű felszólalásra 45 millió forinttal a minisztérium megtoldotta ezt a keretet, amely döntés pillanatában már az összeg kétharmad része elfogyott.
Miniszter úr, nagyon jól tudja, hogy az európai hasonló jellegű beavatkozásokkal összehasonlítva Magyarországon töredéke folyik a transzplantációnak, és hála a Hungarotransplant tevékenységének, egyre inkább (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) tudjuk ezeket a beavatkozásokat elvégezni.
Kérdezem öntől, mi lesz az év hátralévő részében, mi lesz azokkal, akik szervre várnak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi