DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném konkretizálni az ön kérdésében felmerült megállapítást, hogy növekedett az ügyek száma. Csak a közeli időszakot nézve: '99-ben 2,2 millió ingatlan-nyilvántartási kérelem érkezett a földhivatalokhoz, 2000-ben több mint 2,4 millió, 2001-ben 2,8 millió, 2002-ben pedig már 3,6 millió ügyiratot is meghaladott a beadott kérelmek száma. Az idei évre körülbelül 4 millió ügyiratot prognosztizálnak.
Azt hiszem, hogy ez nemcsak darabra mérendő, hanem úgy is, hogy egy-egy ügy mögött mindig emberek állnak, vágyak, törekvések, jogos vágyak, jogos törekvések az esetek döntő hányadában, és kellő gondossággal, kellő odafigyeléssel kell ezt intézni. Ezzel szemben értelemszerűen ilyen robbanásszerű ügyiratszám-növekedéssel, azt hiszem, egyetlen ország adminisztrációja sem tud maradéktalanul lépést tartani. Következésképpen ilyen értelemben ez egy objektív helyzet, gyakorlatilag a rendszerváltást követően ez a szám fölfelé ment. Nem akarok felesleges párhuzamokat vonni, de vannak olyan országok itt, Európában is - egy szigetországra utalok -, ahol a legnagyobb földtulajdonos maga az uralkodóház, ilyen értelemben ott nincs ingatlanmozgás, de hát ez Magyarországon nem így van. Itt minden egyes állampolgárnak előbb-utóbb adódott valamilyen földhivatali ügye.
A másik, ami nehezíti az életünket, röviden csak annyi, hogy rengeteg, a jogtisztaság szempontjából kétséges szoftvert találtunk a földhivataloknál, ezeknek is a feltérképezése, illetve jogtisztává tétele külön fáradságot, nehézséget jelent.
Mit szeretnénk? Ez nem ígéret: azt szeretnénk, hogy ahol földnyilvántartási hátralék van - ez zömmel Budapest és környéke -, ezt a csatlakozásig egy elfogadható minimumra szorítsuk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi