GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek önnel abban, hogy a kisvasutak mind környezetvédelmi, mind turisztikai, mind oktatási-nevelési szempontból rendkívül fontos szerepet töltenek be, és hadd tegyem hozzá, hogy én személy szerint is elfogult vagyok, mert úgy nőttem fel, hogy a házunk mellett ment el a lillafüredi kisvasút vonala, tehát abszolút pozitív élményekkel gondolok erre. (Folyamatos zaj.)
Sajnos azonban ezeknek a vasutaknak a kihasználtsága többnyire rendkívül alacsony, fenntartásuk és gazdaságtalan működési költségük jóval meghaladja az elérhető bevételek mértékét. Jelenleg a magyarországi kisvasutak döntő része erdőgazdasági üzemeltetésben van, és eredetileg erdőgazdasági szállítás céljára létesítették őket. Többnyire azonban mára ez a funkciójuk megszűnt. Kisebb részük a MÁV kezelésében helyi személyszállítási funkciót is ellát.
Napjainkra a kisvasutak járműparkja, pályái jelentősen elhasználódtak, és a személyszállítás követelményeinek csak kevéssé felelnek meg. A helyzet jövőbeni kezelése és megoldása érdekében az érintett kistérségek önkormányzatai, a vállalkozók, az erdőgazdaságok közreműködésével térségi fejlesztési programok valósulhatnak meg, ahogy azt néhány jó példa igazolja, például a balatonfenyves-csisztai vagy a nyírvidéki kisvasút felújítása. Így lehetővé válna a kisvasutak rekonstrukciója és hosszú távú működtetése is. Ezekhez a vidékfejlesztési programokhoz különböző pályázati források, többek között európai uniós forrás is rendelkezésre áll.
A MÁV Rt. jelenleg saját erőből nem tud több forrást átcsoportosítani erre a turisztikai szempontból kétségkívül nagy jelentőségű célra. Szakmai segítséggel és tanácsadással azonban mindenkor az érintett kistérségek rendelkezésére áll.
Ami a tárcaközi bizottságot illeti, a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a szervezetek, amelyek nem közvetlenül az érintettek kezelésében működnek, azoktól távol működnek, nem elég hatékonyak. Éppen ezért az adott térségek részére nem tárcaközi bizottságnak kell megoldási javaslatokat kidolgozni, hanem a kisvasút megtartásában érdekelt feleknek. A tárcaközi bizottság ugyanis nem rendelkezne olyan jogosultságokkal és anyagi lehetőségekkel, amelyekkel érdemben kezelhetők lennének a regionális problémák.
Mindezekre tekintettel a tárcaközi bizottság létrehozását nem tartjuk igazán célravezetőnek. Ugyanakkor a kisvasutak fenntartóinak és működtetőinek ma is lehetőségük van arra, hogy egyes turisztikai pályázatok keretében támogatásban részesüljenek. Ilyen többek között a környezetvédelmi tárcával közös ökoturisztikai pályázat, illetve az egyes régiók turisztikai termékfejlesztésre vonatkozó pályázatai is. Ezeknek a pályázati lehetőségeknek az igénybevétele, a már említett térségfejlesztési programok kidolgozása, illetve az ezáltal megszerezhető források jelenthetik az anyagi alapját annak, hogy a kisvasutak továbbra is fennmaradjanak, és az elvárható színvonalon tovább működjenek.
Kérem a képviselő urat válaszom elfogadására. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi