SZABÓ ISTVÁN

Full text search

SZABÓ ISTVÁN
SZABÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Miközben Magyarország előrehaladást ért el a strukturális és kohéziós alapokra való felkészülésben, ami első hallásra ígéretesnek tűnik, késedelem nélkül, a parlament nyilvánossága előtt kell a miniszter úr figyelmét felhívnom arra, hogy számos kulcsfontosságú területen viszont sürgős intézkedésekre van szükség.
A támogatások fogadásának feltételei a csatlakozás előtt maradéktalanul rendelkezésre kell hogy álljanak. Amennyiben országunk nem képes eleget tenni az elvárt kritériumoknak, úgy az Uniótól várt támogatások elmaradhatnak. Számításaink szerint a magyar befizetés és az uniós forrásokból származó kifizetések egyensúlyba hozásához a források legalább 65 százalékának lehívása szükséges. Választ kell adnia tehát a kormányzatnak arra a kérdésre, hogy hogyan leszünk képesek meghaladni ezt a mértéket.
Fontos kiemelni azt a nem jelentéktelen tényt, hogy az előttünk csatlakozó országok tapasztalatai alapján a ténylegesen felhasznált összeg nem haladta meg az alapokból rendelkezésre álló 40-50 százalékot, a tapasztalatoknak pedig hinni lehet. Mi szükség van arra, hogy hitegessük önmagunkat hatalmas számokkal, amikor önmagukban a számok keveset mondanak?
A tények ezzel ellentétben aggasztóak. A vészharangok kongatásának bizony eljött az ideje, az azonnali intézkedések elengedhetetlenné válnak. A polgárok hiteles tájékoztatása alapvető fontosságot kell hogy élvezzen. Hiába beszél a pénzügyminiszter úr 344,8 milliárd forintnyi uniós támogatásról, ha erre nincs meg a fogadóképesség. Magyarország polgárainak jogukban áll tudni, hogy július közepén a kötelezettségvállalások teljesülését értékelő bizottsági jelentés alapján hazánk a felzárkóztatási támogatásokra való felkészülés szempontjából csak a középmezőnyben foglal helyet, több területen jelentősek az elmaradások. Günter Verheugen bővítési biztos is úgy nyilatkozott, hogy az aggodalomnak helye van; a további késlekedésért már nagy árat kell fizetnie az országnak.
Az Európai Bizottság hazánkról készült legutóbbi értékelése a jogharmonizációban, az intézményi háttér kialakításában, az elvárható közigazgatási és tervezési képesség elérésében, valamint az alapok pénzügyi és költségvetési működtetésében jelentős elmaradásokról számolt be. A bizottság véleménye szerint a legfontosabb követelmény a jogharmonizációs hátralék ledolgozása, ez mindenekelőtt a közbeszerzésre, a pénzügyi ellenőrzésre és irányításra, működtetésre vonatkozó jogszabályok sürgős átvételét jelenti.
(14.40)
Ennél nagyobb aggodalom övezi Brüsszelben a belső állami pénzügyi ellenőrzésről szóló stratégiai dokumentum elkészítésében bekövetkezett késlekedést. A dokumentum szóvá teszi, hogy az ellenőrzési, könyvvizsgálói stratégia nincs kidolgozva. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján az sem egyértelmű, hogy a kormány álláspontja szerint milyen várható egyenleggel csatlakozik országunk az Európai Unióhoz.
Ezért kérdezem önt, tisztelt államtitkár úr, hol tartanak az Európai Unió (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) pénzügyi támogatásának fogadásához szükséges előkészületek. A kormány előzetes számításai szerint (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) milyen egyenleggel csatlakozik Magyarország az Európai Unióhoz?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi