MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Teljesen világos dolog, hogy ebben a kérdéskörben csak konszenzussal tudunk előrelépni. Ugyanakkor mi magunk, akik a honvédelmi bizottság tagjai vagyunk, és még leginkább konszenzus közeli területen, ezt még mindig nem tudjuk teljes mértékig átérezni, hogy finoman fejezzem ki magam.
Hadd mondjam el azt - Simicskó úr az előbb említette a váratlan támadást -, 1993-ban, amikor Antall József volt a miniszterelnök és Boross Péter a belügyminiszter, és a délszláv válság a határainkhoz közel zajlott le, akkor igenis jelentős probléma volt az, hogy betörhetnek országunk területére, és haladéktalanul intézkedni kell. Az akkori ellenzék, amely mi voltunk, készséges volt abban, hogy a 19/E. §-t megalkossuk, és igen jelentős jogosítványt adtunk a kormánynak: külső fegyveres csoportoknak Magyarország területére történő váratlan betörése esetén a támadás elhárítására… - s a többi, s a többi - a honi és a szövetséges légvédelmi és repülő készültségi erőkkel való oltalmazásra a kormány haladéktalanul köteles eljárni, és utána beszámolni a parlamentnek az ország védelmi terve szerint.
Ezt a szöveget közösen alkottuk meg, közösen hoztuk létre, mert át volt itatva az akkori ellenzék - az akkori kormánypártokkal együtt - azzal, hogy az ország védelme mindannyiunk kötelessége. Úgy gondolom, hogy most is azt a szellemet, ami annak idején működött, és ami honvédelmi kérdésekben még sokáig működött, fel kellene újítani, és itt közös erővel megtalálni a megoldást, hiszen kormányok változnak, kormányváltások vannak - a haza védelme azért alapvetően fontos.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi