KÉKESI TIBOR

Full text search

KÉKESI TIBOR
KÉKESI TIBOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A lakásügyi jogszabálycsomag első elemeként került ma elénk általános vitára a társasházakról szóló törvény, és nagyon is időszerű, hogy idekerült, hiszen a társasházak jelenlegi állapotában egyes esetekben a működés megteremtése, más esetben a működés javítása, illetve a működés biztonságosságának a fokozása érdekében, úgy gondolom, előremutató és jó szabályozásokra történik javaslat ebben a törvénytervezetben.
A működőképesség megteremtése vonatkozásában elsősorban a konszenzuskényszer oldása, tehát az egységes, illetve a kétharmados szavazatokhoz kötődő, de a napi működést befolyásoló kérdések konszenzuskényszerének az oldása, más vonatkozásban pedig a szervezeti és működési szabályzat általánossá tétele, az alapító okirat és a szervezeti és működési szabályzat által kezelt területek szigorú szétválasztása, ami segít a társasházak működésében. A működés biztonságosságának a feltételrendszeréhez a kezelési tevékenység szakmai előírásokhoz kötése mint lényeges elem járul hozzá. Itt említem meg, hogy végre megtörtént az a lépés, hogy különválasztásra került a képviseleti és különválasztásra került a kezelési, a társasház- vagy az ingatlankezelési tevékenység. A törvény direkt módon rögzíti már az egyéni elszámolási kötelezettséget, így nem kerülhet sor olyan anomáliákra, hogy míg az egész társasházzal elszámol a közös képviselő, addig a tulajdonostársak erre hiába várnak.
A hátralékok kezelése vonatkozásában a fokozatosság intézménye kerül bevezetésre, a jogszabály leírja, hogy értesítés és ezt követően milyen lépések kapcsán lehet eljutni a jelzálog bejegyzéséhez, valamint szűkíti a közösköltség-fizetésre kötelezettek abbéli mozgási lehetőségét, hogy kihasználják a korábbi jogszabály által biztosított hat hónapos intervallumot.
(10.30)
Most ezt általában összességében hat hónapra húzza meg a jogszabályi javaslat. A kezesség vonatkozásában a korábbi, csak a szaktörvényekben lévő elemeket most már a társasházi törvény is kimondja, kiemeli, tehát a tulajdonostársakat a jövőben nem egyetemleges, hanem csak sortartó kezesség fogja terhelni. A működés biztonságához sorolom még utoljára a határozatok könyve intézményét, ami kronológiailag nemcsak a döntéseket, hanem a döntések végrehajtását is követhetővé, átláthatóvá teszi egy-egy társasház működésében.
Ugyanakkor egy szabályozási filozófiai váltásnak is a tanúi lehetünk. A gazdaság szereplői klasszikus hármasságának: a jogi személy, a jogi személyiség nélküli szervezetek és a természetes személyek esetében tulajdonképpen már régóta feszegetődik az a téma, hogy szükség van-e a jogi személyiség nélküli szervezetekre, illetve e tekintetben a társasházak amúgy is speciális helyzetben vannak: kvázi jogi személyiségek, hiszen egyes kérdésekben jogi személyként, más kérdésekben nem jogi személyként viselkednek.
Úgy gondolom, hogy az a párhuzam, ami a gazdasági társaságok vonatkozásában felfedezhető, szemlélteti ezt a változást: a részvénytársasági működés az intézőbizottsági működéssel, a korlátozott felelősségű társasági működés pedig a közös képviseleti működéssel vonható meg. Erre utal a kettős könyvviteli kötelezettség társasházak vonatkozásában való előfordulása is, ami most csak a vagyon kérdését, később majd a tőke, illetve a hitelképesség, a hitel kérdését is fel fogja vetni.
Szükségesnek tartom ugyanakkor, hogy a külön tulajdonok is hasonlóan határozott módon kerüljenek meghatározásra a törvényben, ne csak a közös tulajdonnal kapcsolatos jogosítványok kerüljenek szabályozásra; különösen a lakóingatlanok esetében jobban védjék az egyéneket, az intim szférájukat - hiszen nemcsak tulajdonosként vannak jelen - az esetleg egy többségi tulajdonossal szemben. Szükség van az összeférhetetlenségi szabályok változtatására is, hogy a gazdaság szereplői ne tekintsék menedékhelynek, átjáróháznak, átjárásnak a társasház-kezelési tevékenységet. Az ellenőrzöttség tekintetében pedig úgy látom, hogy a nagyobb társasházaknál, amelyek egy-egy gazdasági társaságnál jóval nagyobb gazdálkodási tömeget tudnak felmutatni, a könyvvizsgálat mint lehetőség kerüljön megfontolásra, a számvizsgáló bizottságnál pedig a szakmai követelmény és a felelősség kérdése kerüljön meghatározásra.
Ezzel együtt a költségvetési bizottság többségi szavazással általános vitára alkalmasnak találta a törvényt.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi