DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN
DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Nyilvánvalóan nem szakemberként, de a fenntartó oldaláról, illetve potenciális használóként szeretném az előttünk lévő törvénytervezetről a véleményemet elmondani.
A Hajdú-Bihar megyei közgyűlés mint fenntartó képviselőjeként is azt tudom mondani, hogy azok a feszültségek, amelyek egy tulajdonos, egy fenntartó és a hozzá tartozó, nagyon jól működő, szakmailag is jól működő, és hála istennek, még a gazdálkodásában is normálisnak mondható megyei kórház sorsát jellemzik, ugyanakkor feszít az a gond, hogy folyamatosan jogos az az elvárás, hogy a betegellátás színvonalának a növelése érdekében nagyon komoly innovációra, befektetésre lenne szükség, hisz folyamatosan mind a szolgáltatást, mind pedig azokat a műszereket pótolni kellene, amelyek égetően jelentkeznek egy-egy fenntartó felé, és jogos az elvárás, hogy ha fenntartók vagyunk, akkor ehhez érdemben hozzá kellene tudni járulni.
Az az igény, ami jelenleg jellemez például Hajdú-Bihar megyében egy 2600 főt foglalkoztató kórházat és egy 520 ezer embert ellátó és ellátásáról gondoskodó intézményt, az több milliárd forintot jelent, és a fenntartó 100-120 millió forintot tud egyáltalán segítségre mozgósítani. Azt gondolom, ezek a feszültségek joggal jelzik azt, hogy mindenképpen lépni kell, és lehetőséget kell találni arra, hogy hogyan lehet a beteg érdeke szempontjából érvényesíteni azokat a garanciákat, amelyeket egy törvénytől joggal elvárhatunk. Én ennek mentén tekintettem át, és hasonlítottam össze azzal a törvénnyel, amire itt képviselőtársaim a másik oldalról folyamatosan hivatkoznak.
Úgy vélem, hogy a jelenlegi helyzet egy speciális és szabályozás nélkül kialakult helyzet, ami ma az egészségügyet jellemzi: amit a törvény nem tilt, azt mindent szabad. Ennek pedig az az eredménye, hogy a kórházak a jövedelemtermelő egységeiket leginkább külső vállalkozók által tudják működtetni; ezek elsősorban a diagnosztikai egységek. A felelősség ebben a helyzetben nem tisztázott, a vállalkozó pedig közvetlenül köt finanszírozási szerződést az OEP-pel. Ebből aztán számtalan negatív példát tapasztalhatunk, akár Hajdú-Bihar megyében is, de az ország más területein is, gondolok itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.
Tehát az egyértelmű, hogy egy normális törvényi szabályozásra ebben a rendezetlen helyzetben mindenképp szükség van. Az is teljesen egyértelmű az általam elmondottakból is, hogy ez elsősorban a tőkebevonás miatt, részben az értékesebb és a nagyobb piaci értéket képviselő részlegek kimazsolázásának a megakadályozása miatt is minél hamarabb szükséges. Úgy vélem, hogy mind a beteg, mind a fenntartó, mind pedig a kórházakban dolgozó, magas színvonalú szakmaiságot képviselő orvosok, szakápolók és mindenki, aki az egészségügyet szívügyének tekinti, ebben az ügyben közösen érdekelt és egyetért.
A 2001-ben felfüggesztett és a jelenlegi törvénytervezet között azért van jócskán különbség. Azt gondolom, a jelenleg beterjesztett javaslatnak a pozitívumaként lehet elmondani azt, hogy ez a törvénytervezet nem kívánja tartalmazni az orvosok jogállásának a szabályozását, hanem azt mondja, hogy erre még az általános vita lezárása előtt önálló és külön törvényben kíván majd rendelkezni, merthogy ez nagyon fontos szegmense lesz egyébként annak, hogy hogyan lehet ezt a problémakört normálisan kezelni.
A törvénytervezet az előzőnél pontosabban határozza meg az egészségügyi intézmény fogalmát; nem engedi szétszedni a szakorvosi rendelőintézeti és a kórházi szolgáltatásokat, csak az egész, komplex szolgáltatásra lehet szerződést kötni, és ezt nem lehet további szerződésekkel másnak átadni; az alvállalkozások áttekinthetetlen halmaza helyett az egészségügyi intézményt egyben tartja.
A törvénytervezet az egészségügyi szolgáltatás lehetséges szervezeti formáit bővíti, az egyházi és közhasznú szervezet mellett közalapítványi vagy jogi személyiségű társaság számára is lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatást.
A törvénytervezet feloldja a befektetőkre vonatkozó ágazati korlátozásokat, ugyanakkor kizárja a kórházi gyógyszerellátásból a közforgalmú gyógyszertárat üzemeltetőket, miután összeférhetetlenség van az eltérő finanszírozási forma miatt.
Az alvállalkozás helyett közreműködői szerződésekről rendelkezik, de ezt nem engedi meg az alapellátás szintjén, viszont a szerződéskötésnél előnyben részesíti az egészségügyi dolgozókat. A közreműködő másokkal további szerződést nem köthet, a beteg és a finanszírozó nem a közreműködővel, hanem az egészségügyi szolgáltatóval áll közvetlen jogviszonyban.
Az ellenzéki hozzászólásokkal ellentétben én úgy vélem, hogy a törvénytervezetben garanciák is megjelennek: az egészségügyi ellátási szerződések kötéséhez bankgarancia vagy pénzbeni letét szükséges; az egészségügyi célvagyon csak egészségügyi és szociális célokra hasznosítható, az ettől eltérő szerződés semmis.
Teljesen egyértelmű az első mondataim kapcsán, amikor is arra utaltam, hogy a mai szabályozatlan viszonyok, bizony, lehetőséget adnak a zavarosban halászóknak, hogy ez a törvénytervezet természetesen több érdeket is sért.
Sérti a közforgalmi gyógyszertárat működtető gyógyszerészek érdekeit; sérti az alapellátásban dolgozó orvosok érdekeit, mert a vállalkozásban végzett tevékenységét nem adhatja tovább másnak; sérti a jelenlegi kórházi vállalkozások érdekeit, mert a kimazsolázás nem jött be, a nehezen kijárt kapacitási engedély az egészségügyi szolgáltatóhoz kerül, és ő maga közreműködővé válik, ez az egészségügyi intézmények számára viszont előnyös; sérti azon csoportok érdekét, akik már felkészültek arra, hogy az egészségügyi intézmények értékesebb részeit kiprivatizálva a veszteséget az államra hagyják; sérti azok érdekeit, akik a legminimálisabb befektetéssel a legmaximálisabb haszonra törekedtek eddig is; sérti az eddigi szabályozatlan helyzet zavarosban halászó haszonélvezőit. (Domokos László: Ti hoztátok létre!)
Ezeket az érdeksértéseket a törvényalkotó a betegek érdekében vállalja, sőt, bevallottan törekszik a fenti anomáliák kiküszöbölésére, és azt gondolom, hogy egy kormányzatnak így kell viselkednie.
Összességében: a törvény világos, áttekinthető és szabályozott viszonyokat teremt az egészségügyi szolgáltatás területén, amely szerint lehet nonprofit szervezeteknek egészségügyi intézmények működtetésére szerződni, tőkeemeléssel lehet tulajdont szerezni, de a közösségi tulajdonú intézményben csak 49 százalékig. A tulajdonos - az állam, az önkormányzat - pedig szabadon döntheti el, hogy költségvetési vagy gazdasági szervezetként működteti az intézményt, tehát az átalakítás nem kötelező. Közreműködőként pedig az egészségügyi dolgozók saját munkahelyükön elsőbbséget élveznek.
A fentiekkel, tisztelt képviselőtársaim, lehet egyetérteni és nem egyetérteni, de igen nehéz megmagyarázni azt, hogy miért baj az, ha a közpénzek és az egészségügy vagyonának lenyúlására szolgáló kiskapukat be akarjuk zárni, és tiszta viszonyokat szeretnénk teremteni. Én azt gondolom, hogy ez a törvénytervezet erre lehetőséget biztosít, garanciákat ad. Természetesen úgy vélem, hogy a szabályozásokkal még számos területen lehet tovább pontosítani, de mindenképp mint fenntartónak és mint betegnek is, azt gondolom, az az érdekünk, hogy ez a törvény minél hamarabb szabályozottságot teremtsen a ma kusza és átláthatatlan területen.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi