JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy elhangzott, ma délelőtt az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága általános vitára való alkalmasság szempontjából megtárgyalta a T/2702. számú törvényjavaslatot, és 15 igen, valamint 6 nem szavazattal azt általános vitára alkalmasnak tartotta.
A vitában elhangzottakról röviden az alábbiakat tudom elmondani. Megerősítést nyert a bizottsági ülésen is az, amit miniszter asszony a parlamenti általános vita során elmondott, hogy ennek a törvényjavaslatnak a jelentősége gazdasági, pénzügyi, elszámolástechnikai szempontból igen nagy. A közszolgáltatás szervezése inkább gazdasági és nem egészségügyi jellegű kérdés.
A törvényjavaslat mindenképpen alkalmas általános vitára, mert eleget tesz a jogalkotásról szóló törvény kritériumainak. Szükség van ennek a törvényjavaslatnak az elfogadására, szükség van ennek a törvénynek az alkalmazására. Jelentős károk keletkeznének akkor, ha ez a törvényjavaslat nem kerülne elfogadásra. Mindenféle szempontnak megfelel, összhangban az alkotmánnyal és más jogszabályokkal a beterjesztett javaslat.
Az ellenzéki képviselők a bizottsági ülésen is olyan kérdéseket kértek számon ettől a törvényjavaslattól, ami nem tárgya ennek az indítványnak. Számon kérték az egészségügyi dolgozók jogállásának problémáját az ellenzéki képviselők, vagy a finanszírozási kérdések szabályozását. Azt a többségi álláspontot valló képviselők is elfogadtuk, és pontosan tudjuk, hogy szükség van ezeknek a törvényeknek az elfogadására, de ha egy törvény keretében került volna sor erre, akkor az ellenzéki képviselők most valószínűleg azt mondanák, hogy már megint egy salátatörvény került elénk, és miért van szükség salátatörvényre. Úgy gondoljuk, hogy ez a kifogás nem valós és nem jogos. Ez a törvény pontosan eleget tesz annak a kritériumnak, amire a cím is utal: a közszolgáltatásokról és a közszolgáltatások szervezéséről szól.
Befejezésül, a részletekbe való belemélyedés nélkül, azt tudom megállapítani, ami a bizottsági ülésen is elhangzott, hogy fontos ennek a törvénynek a mielőbbi elfogadása. Az is nagy hiba lenne, ha a CVII. törvény lépne életbe, az is nagy hiba lenne, ha egyáltalán nem kerülne sor szabályozásra. Igaz, hogy ez a törvény nem oldja meg az egészségügyi reformot, viszont - az ellenzéki képviselők véleményével ellentétesen - lehetőséget biztosít arra, hogy az egészségügyi reform meginduljon. Nem ettől a törvénytől kell várni az egészségügyi ellátás milyenségét, ez csak a lehetőségét biztosítja annak, hogy az egészségügyi ellátás jobb legyen a Magyar Köztársaság területén az elkövetkező időben.
Még egyszer mondom, a bizottság 15 szavazattal, 6 nem ellenében általános vitára alkalmasnak tartotta az indítványt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi