KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon megörültem annak, hogy Kökény Mihály úr lényegében a leglényegét kapta el ennek a törvényjavaslatnak, nevezetesen azt, hogy ha valóban tőkét akarunk bevonni ebbe a rendszerbe, akkor a tőke megtérülést keres. Itt a probléma az, hogy mit csinálunk előbb: vonjuk be a tőkét, és utána nézzük végig tehetetlenül - elsősorban egyébként ez a kormánynak lesz majd a nyűge -, hogy a tőke miként kényszeríti ki a megtérülés útjait? Az már nem az az út lesz, amit önök szándékoznak csinálni. Vagy pedig előbb megpróbáljuk a megtérülés útjait rendbe tenni - ami egyébként ennek a problémának a veleje, tehát az egészségügyi ellátásnak ez az alapproblémája, hogy a forráselosztást hogyan próbáljuk úgy szabályozni, hogy az hatékonyabb legyen, jobb legyen, ellenőrzöttebb legyen, mint most -, és utána vonjuk be a tőkét?
Hadd mondjam azt, kedves képviselőtársaim, hogy azért a saját magunk által elkövetett ballépésekből tanulhatnánk. Emlékezzenek csak rá! Palackos gáz privatizációja. Először privatizáltuk a szolgáltatókat, a gázcseretelepeket, és bekorlátoztuk a hatósági árat. Majd amikor magántulajdonba kerültek, akkor az a magántulajdonosi kör kikényszerítette a PB-gázáremelést, úgy, hogy az ár az eredeti ár ötszöröse lett, ami alapján egyébként a korábbi tulajdonosok is tudták volna már nyereségesen üzemeltetni ezt a rendszert; és onnantól kezdve a PB-gázprivatizációban részt vevő magántőke nem tudta hova tenni azt a rengeteg pénzt, amit azon keresett, hogy halálosan olcsón kapta meg a piacot, és utána az érdekérvényesítő erejével kikényszerítette az áremelést.
Itt csak arról van szó, hogy melyik oldalra akarunk felszállni a lóra, visszafelé vagy előre. Azt javasolom, hogy mégis először (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) próbáljuk meg azt csinálni, hogy szabályozzuk a tőke megtérülését, és utána engedjük be a tőkét ebbe a piacba. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Helyes! - Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi